De foarte mulţi ani, fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, de pe Bulevardul C.D.Loga, devenită Hotelul Internaţional, zace în paragină. Intercenter Service, o firmă din care face parte grupul imobiliar al omului de afaceri Ovidiu Tender, majoritar cu 52 la sută din acţiuni, alături de Consiliul Judeţean Timiş, care deţinea 48 la sută din acţiuni, s-a angajat să o transforme în hotel de cinci stele. Nu s-a întâmplat nimic. Ovidiu Tender a fost condamnat în „Dosarul RAFO”, iar pachetul majoritar de la Hotel Internaţional a ajuns în posesia firmei de lichidare.
“Vila de protocol a lui Ceușescu – un obiectiv în degradare continuă de 35 de ani, este în atenția CJT pentru a fi pus în valoare”, a transmis Nicolae Robu, consilierul lui Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Terenul pe care a fost construit fosta vilă de protocol al comuniştilor aparţine Consiliului Judeţean Timiş, doar clădirea fiind prinsă în acţiunile firmei Intercenter Service.
Situată în centrul oraşului, cu deshiderea teraselor în Parcul Copiilor, fosta vila de protocol a lui Ceauşescu este vecină şi cu vila în care funcţionează Institutul Cultural Francez.
Proprietara cădirii în care se află centrul cultural are însă un teren de aproximativ 500 de metri în curtea hotelului, în timp ce CJT deţine un teren de circa 170 de metri din curtea Institutului Francez.
Visul unui hotel de cinci stele
Privatizarea Hotelului Internaţional a avut loc fără licitaţie, prin încredinţare directă, la începutul anilor 2000. În momentul în care Grupul Imobiliar Tender a devenit majoritar în acţiuni la fost vilă a lui Ceauşescu, s-a dorit amenajarea primului hotel de cinci stele din oraş, o investiţie care se ridica la milione de euro, în parneteriat cu grupul Hilton.
Dacă proiectul s-ar fi realizat, micuţa vilă ar fi fost demolată, în locul ei urmând să fie ridicată un imobil cu şase etaje.
Pe urmele lui Ceauşesu
Vila de la C.D.Loga a fost construită în 1968, pentru a înlocui fosta casă de protocol a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 1992 a intrat în patrimoniul CJT, care a folosit-o ca hotel până în 2003. Hotelul avea o capacitate de cazare de 26 de locuri, în apartamente şi garsoniere, cât şi un restaurant cu 165 de locuri.
Fostul apartament prezidenţial mai are şi astăzi piesele de mobilier executate la comandă în stil renascentist spaniel, în fostele fabrici de profil din Timişoara şi Arad.
Europarlamentarul Maria Grapini, când era ministrul Turismului, a lansat o idee, prin care dorea să aducă truşti străini „pe urmele lui Ceauşescu”. Grapini dorea să transforme locaţiile în care Nicolae şi Elena Ceauşescu îşi petreceau timpul, într-un brand naţional.