Pentru un începător, pokerul poate părea un joc foarte greu din cauza termenilor pe care îi folosește. Lucrurile sunt mult mai simple decât par la prima vedere, iar în acest articol, îți vom prezenta un dicționar cu principalele cuvinte pe care le vei auzi la o masă de poker.
Le vom spune în engleză, pentru că în română nu ar suna deloc bine. Dar explicațiile vor fi elocvente și vei vedea că de fapt termenii sunt intuitivi, la fel ca toate regulile generale ale jocului de poker.
Trebuie să mai știi și că pokerul este de foarte multe feluri. Cele mai comune tipuri sunt Omaha și Texas Hold’em. În principiu, trebuie să faci o mână de 5 cărți mai bună decât cele ale adversarilor de la masa ta ca să câștigi pot-ul, adică pariurile totale. Îți explicăm mai multe despre pot și tipurile de pariuri în acest dicționar.
Vestea bună este că poți să te joci poker și online, chiar împotriva altor jucători reali. Sunt mai multe platforme licențiate în România, cum ar fi PlayGG, 888, Pokerstars sau Vlad Cazino. Aici te distrezi cu tot felul de jocuri, precum jocuri cu păcănele cu fructe gratis, ruletă, blackjack sau baccarat.
Ante
Termenul se referă la o anumită sumă de bani pe care trebuie să o plătești înainte de a juca. Aceasta este ca o taxă de intrară și este de obicei cât jumătate din small bet. Pariul mic este cea mai mică sumă pe care o poți plăti la o rundă de joc de la poker. Astfel, dacă trebuie să plătești minim 2 RON ca ante înaintea fiecărui joc, va trebui să plătești minim 4 RON la fiecare rundă de pariere de joc.
Blind
Blind-urile sunt pariuri forțate care trebuie făcute de către jucătorii care stau la stânga dealerului. Persoana de la stânga dealerului pune un small blind, iar alt jucător pune un big blind. Runda de pariere cu blind-uri începe cu un chip în pot înainte de împărțirea cărților. De aceea se numește și pariu blind, pentru că pui un pariu orbește, fără să cunoști ce cărți vei primi.
Banii pe care îi dai la blind sunt ca o asigurare pentru ceilalți jucători, deoarece știu că cineva deja a plătit. Astfel, dacă toți jucătorii se aruncă înainte de orice pariere și rămâne unul singur, câștigătorul (sau supraviețuitorul) primește o recompensă.
Call
Call-ul este un pariu care egalează pariul anterior de la masă. Astfel, dacă vrei să rămâi în joc, va trebui să faci call, adică să egalezi suma pe care au pariat-o deja jucătorii în acea rundă de pariere.
Dacă un jucător mai adaugă un jeton la pot, ceilalți vor fi obligați să adauge și ei încă un jeton de fiecare. Altfel, vor ieși din acea rundă și vor pierde ce au pariat până atunci.
Raise
Pariul raise merge un pas mai departe față de pariul call. Dacă faci raise, nu doar vei egala pariul plasat înainte, dar vei mai pune și ceva în plus. Dacă simți că ai mână foarte bună, atunci poți face raise ca să forțezi ceilalți jucători să renunțe sau să dea call, adică să-ți egaleze pariul. Ca să câștigi bine la poker, este nevoie să apelezi și la acest pariu, dar nu trebuie să faci abuz de el.
Fold
Acest termen desemnează renunțarea la joc. În română se mai cheamă și că te arunci. Atunci când dai fold, vei renunța la toate pariurile pe care le-ai pus până atunci pe acea mână. Nu vei mai participa la următoarele runde și va trebui să aștepți o nouă mână ca să reintri în joc.
Este o mișcare pe care jucătorii o fac foarte des. Atunci când vezi că mâna ta este slabă, nu are rost să insiști pentru că nu vei face altceva decât să pierzi și mai mulți bani. De aceea, jucătorii cu experiență nu ezită să se arunce la începutul jocului, imediat ce au văzut cărțile.
Pot
Pot-ul este suma totală a pariurilor tuturor jucătorilor și începe cu primul blind. Apoi, ca aceștia să rămână în joc, trebuie să dea call. La sfârșit, câștigătorul primește pot-ul, un eveniment care se mai numește și ”potting out”.
Draw
Un draw este o mână de poker incompletă, care necesită mai multe cărți. De exemplu, la Texas Hold’em, dacă ai în mână 7 de treflă și 4 de treflă, iar primele 3 cărți comune sunt 2 de treflă, 8 de treflă și 3 de romb, atunci vei mai avea nevoie de încă o carte de treflă ca să faci culoare.
Showdown
Dacă mai mulți jucători pun toate pariurile și rămân în joc după toate rundele (deci nu au dat fold), aceștia își arată cărțile. Așa vor afla cine a câștigat și cine a pierdut.
Board
Acestea sunt cărțile cu fața în sus dintre cărțile comune. La Omaha și Texas Hold’em, acestea se numesc flop, turn și river. Cărțile flop sunt primele 3 cărți care sunt arătate și desemnează și numele rundei de pariere. Turn și river reprezintă a patra și respectiv a cincea carte comună care vor fi dezvăluite jucătorilor.
Community Cards
Acestea sunt cărțile comune de la masă, așa cum am arătat și mai sus. Se referă la toate cărțile, adică și cele care nu au fost încă dezvăluite.
Concluzii
Atunci când vei începe să te joci, vei înțelege mult mai bine acești termeni și vei vedea că jocul este în esență simplu. Însă, este complicat să faci alegerile corecte, iar aici ai nevoie de talent, stăpânire de sine și de foarte mult exercițiu.