Evenimente

Doar în acest weekend mai puteți vedea replica operelor lui Leonardo da Vinci, la Timișoara

Iulius Town este gazda unei expoziții unice, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator și pictor. Inedita expoziție reunește replicile a 20 de modele de mașinării, proiectate acum mai bine de 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renașterii, dar sunt prezentate și șase reproduceri la dimensiuni originale ale unor picturi celebre ale sale. Expoziția are loc în perioada 7 – 16 mai 2021, iar intrarea este liberă.

RETIM

Timișorenii pot descoperi la Iulius Town o parte din invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și pot surprinde o secvență din felul în care funcționează o minte strălucită. Expoziția educativă pentru copii și adulți este localizată în piațeta Intersport din Iulius Mall, iar în perioada 7 – 16 mai 2021 vizitatorii vor putea admira replici ale unor mașinării de zbor, hidraulice și de război, dar și echipamente de construcții, care respectă fidel schițele și proiectele genialului inventator.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Leonardo da Vinci este considerat părintele zborului. Inițial el a proiectat „aparate” de zbor bazate pe mișcările aripilor, crezând că oamenii pot învăța să zboare dacă vor crea și acționa mașini care imită mișcarea păsărilor. Astfel, în Iulius Town pot fi admirate „Aripa experiment” și „Aripa dublă” – mașinării ce urmăresc să verifice puterea de ridicare a unei aripi; „Bicicleta Ornitopter” și „Ornitopterul” – mecanisme ce ar fi trebuit să se ridice de la sol şi să fie acţionate de aripi batante, care, la rândul lor, erau „alimentate” cu energie musculară; „Aeriana”, care este predecesorul elicopterului din zilele noastre și „Parașuta” – primul dispozitiv proiectat să împiedice căderea în gol.

Însă, Leonardo da Vinci a lucrat și la diverse proiecte tehnice, inventând dispozitive pentru ca sarcinile de muncă să devină mai eficiente. Printre acestea se numără primele proiecții pentru „Macara”, „Fierăstrău Hidraulic”, „Stampa” – prima mașină de tipărit; mecanismul „Archimedes”, „Rulmentul” și „Podul”, care de asemenea pot fi descoperite în cadrul expoziției. Aceasta este completată de mașini hidraulice (de mers pe apă) precum: „Mănușa Membrană”, ce avea rolul să îmbunătățească mișcarea pe apă a omului și mecanismul „Calea de mers pe apă”.

Nu lipsesc nici primele „mașinării de război”: care antice echipate cu lame ascuțite, ce trebuiau trase de cai și care secerau inamicii; „Bombarda”, „Mitraliera” și „Arbaleta”. O altă mașinărie impresionantă este „Pasărea Comediei” – dispozitiv inventat de Leonardo da Vinci pentru spectacole teatrale.

Expoziția mai cuprinde și șase reproduceri ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Madonna în stânci”, „Buna Vestire”, „Salvator Mundi”, „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Dama cu hermină”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns