
Charlottenburg, aflat la o aruncătură de băț de Timișoara, este dovada că șvabii nu numai că știau să construiască, dar o făceau cu o precizie ce i-ar face invidioși chiar și pe cei mai meticuloși ceasornicari elvețieni. Fiecare casă este o piesă în acest puzzle circular, iar centrul satului? O fântână ce pare a fi fontana di Trevi a Banatului.
„Franceso Griselini, celebrul savant italian, care a călătorit în Banat și l-a descris ca nimeni altul ne-a lăsat un plan detaliat al satului în lucrarea sa, „Versuch einer politischen und natürlichen Geschichte des Temerarer Banats in Briefen an Standespersonen und Gelehrte, Zweiter Theil”, Wien, 1780, aflată în expoziția Muzeului Național al Banatului. Este o carte care nu doar că se citește, dar se și „respiră” – plină de istorie, cultură și, să nu uităm, un pic de mister”, transmit reprezentanții muzeului.
În 1774 Griselini pornește într-o lungă călătorie în Banatul Timișoarei pentru a studia acest ținut și oamenii săi. În urma celor 2 ani și jumătate petrecuți aici, Griselini publică o lucrare complexă în care descrie amănunțit atât istoria și configurația politică și economico-socială a Banatului dar și a bănățenilor și a obiceiurilor lor.
Pentru cei curioși și iubitori de istorie: expoziția este deschisă de miercuri până duminică, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, între orele 10:00 – 18:00. Să nu uitați să vă faceți timp, căci aici timpul parcă se oprește, invitându-vă să descoperiți fiecare detaliu.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori: