Locuri din Banat

Două vile superbe din Banat, monumente de patrimoniu, vor fi cumpărate și reabilitate de Primărie

FOTO reșița.ro
Ghidul Banatului

Ioan Popa, primarul Reșiței a anunțat că a primit acordul Consiliului local pentru a exercita dreptul de preemțiune și a cumpără două dintre cele mai frumoase vile din oraș. Clădirile monument istoric au fost evaluate la aproape 140.000 de euro.

RETIM

Cele două clădiri monument istoric din Reșița sunt în pericol și se impune salvarea lor. Vila Veche și Vila Roșie, cele două clădiri cu o istorie îndelungată și legătură cu personalități importante ale culturii și istoriei românești, sunt pe punctul de a se prăbuși.

Fluturi și albine vii - expoziție

„Aceste două clădiri monument istoric sunt o parte importantă a patrimoniului industrial al Reșiței, iar salvarea lor este datoria noastră. Planurile sunt mari: dorim să le reabilităm și să le introducem în circuitul public împreună cu Parcul din zona Deaul Golului. Locul despre care vorbim este unul de o frumusețe rară, aproape de centrul orașului, dar niciodată deschis publicului larg. Dacă nu se iau măsuri imediate pentru salvarea acestor clădiri, vom pierde o bucată importantă din istoria și cultura noastră. Este timpul să ne unim forțele și să acționăm pentru a păstra aceste clădiri pentru generațiile viitoare.”, a spus primarul Reșiței.

Vila Veche, un monument de arhitectură construit în perioada 1893-1894, a fost locuința marelui enciclopedist al culturii românești, Corneliu Diaconovici, în ultima perioadă a vieții sale. Mai mult decât atât, regele Carol al II-lea a ales să se cazeze în această clădire atunci când a vizitat Banatul de Munte.

Pe de altă parte, Vila Roșie a fost proiectată în 1928 de către renumitul arhitect Duiliu Marcu ca locuință pentru directorul superior al UDR și a fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR. Duiliu Marcu a mai proiectat în aceeași perioadă și primele clădiri ale Politehnicii din Timișoara (după 1920) și cinematograful Capitol, ambele finisate tot cu cărămidă roșie.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns