Locuri din Banat

Drumeția pe care nu ar trebui să o ratezi, în această primăvară. Un traseu de vis din Banat

Foto: @Linda Motoiu

Iubitorii naturii de la Asociația Banatul Montan recomandă o drumeție fabuloasă, pentru această primăvară.

RETIM

Tinerii de la Banatul Montan  consideră traseul spre Platoul Ciucaru Mare (318 m) unul dintre cele mai spectaculoase din  această zonă a țării și cred că nu trebuie ratat de iubitorii de drumeții.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

„Traseul este marcat cu triunghi galben și începe de pe drumul Orșova – Moldova Nouă, după Golful Dubova, la circa 25 km de Orșova. Un panou și o săgeata indicatoare se găsesc la marginea drumului. După ce am găsit locul de intrare în traseu, se pornește prin pădurea de foioase spre vârful Ciucaru Mare. Urcarea nu este lungă, dar este abruptă. Dupa 25 de minute, se termină urcarea și ajungem la prima intersectie. Aici traseul nostru continuă spre dreapta. La întoarcere, vom veni pe poteca din stânga, deorece traseul pe vârful Ciucaru Mare este sub forma unui circuit cu numeroase locuri de belvedere spre Dunăre sau spre malul sârbesc cu vârful Strbacul Mare(768 m) din lanţul Munţiilor Miroc.”, arată cei de la Banatul Montan.

Traseul duce exact la primul loc de belvedere, de unde Dunărea se poate admira în toată splendoare ei.

„După alte 25 de minute suntem la primul loc de belvedere spre Dunăre, deasupra Cazanelor Mari. Dunărea este la picioarele noastre, la baza pereților abrupti, iar malul sârbesc pare la o aruncătură de băț, mai mai să-l atingem cu mâna. Privelistea ne lasă fără cuvinte și nu ne mai vine să plecăm. Circuitul nostru continuă spre stânga, în sensul de curgere al Dunării, spre vârful Ciucaru Mare. La început, poteca continuă foarte aproape de Dunăre oferind multe locuri de belvedere, după care se îndepartează de mal și atinge vârful, pentru ca la final să se apropie din nou de mal și să ofere cel mai frumos loc de belvedere din acest circuit spre Golful Dubova și Cazanele Mici ale Dunării. Din acest loc, ne putem întoarce pe același traseu pe care am venit sau să continuăm pe traseul marcat cu triunghi galben până la punctul de intersecție de care vă spuneam la început.

Odată ajunși la intersecție, vom începe coborârea și în 15 minute suntem la locul de pornire al traseului. Cazanele Mari sunt despărţite de Cazanele Mici prin Golful Dubova, care se întinde pe aproape 1,4 km. Este denumirea porţiunii de defileu cuprinsă între Golful Dubova şi Valea Plavişeviţei. Pe o lungime de 3,8 km, între km 970 şi km 973,8, fluviul este mărginit de pereţii abrupţi şi înalţi de calcar ai munţilor Ciucaru Mare (318 m) şi Strbacul Mare (768 m).”, explică cei de la Banatul Montan.

Ciucaru Mare aparţine Munţilor Almăjului din România, iar Strbacul Mare este din lanţul Munţilor Miroc din Serbia. La Cazanele Mari, malurile fluviului se apropie unul de celălalt la aproape 200 m, iar adâncimea apei atinge 80 m. Chiar şi înainte de construirea barajului, Dunărea avea aici o adâncime de 45 m. Deşi Ciucaru Mare nu este înalt, pereţii verticali care se ridică deasupra apei la peste 200 m şi fluviul care ‘curge la picioare’ oferă o imagine spectaculoasă a Dunării care ‘fierbe’ la Cazane.

Dacă sunteți iubitor de drumeții și de natură, puteți să descoperiți Banatul Montan în toată splendoarea și cu toate poveștile la:https://banatul-montan.ro/produse/ sau pe #AplicatiaDePromovareABanatuluiMontan cu trasee pedestre/cicloturistice/auto si obiective turistice: https://app.banatul-montan.ro/

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns