INEDIT

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri din prezent și din trecut

În fiecare an, Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște în calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare este numită și Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. În același timp, catolicii sărbătoresc Paștele.

RETIM

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Ioan, Mitropolitul Banatului, Centrul eparhial, în colaborare cu parohiile timişorene şi preoţii din eparhia noastră, va organiza sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu orele 17,00, tradiţionala „Procesiune a Floriilor”.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Programul procesiunii este următorul: preoţii şi credincioşii din primul grup vor pleca la ora 17,30 din faţa bisericii parohiei Timişoara Iosefin, pe B-dul 16 Decembrie 1989, podul Traian, până la Catedrala Mitropolitană, iar preoţii şi credincioşii din cel de-al doilea grup vor pleca la ora 17,40 de la Mitropolia Banatului, B-dul C.D.Loga, nr.7, până la Catedrala Mitropolitană;

La Catedrala Mitropolitană vor fi întâmpinaţi de Înaltpreasfinţia Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, şi de Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi de preoţii catedralei, apoi va fi slujită Vecernia cu Litie, începând cu orele 18,00.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Floriile semnifică începutul Săptămânii Patimilor, care se termină cu sărbătoarea Învierii Domnului. În această zi, Mântuitorul a intrat în Ierusalim pe un asin, fiind întâmpinat de mii de oameni cu flori și cu ramuri de măslin și de finic. Această intrare a lui Isus în Ierusalim este considerată una dintre cele mai importante evenimente din calendarul creștin-ortodox.

Salcia de Florii este un simbol important al acestei sărbători. Potrivit unei legende, salcia a fost făcută punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să-și continue drumul. Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei ca semn de recunoștință.

În prezent, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de către preoți și apoi le așază la icoane, pentru a-i proteja pe toți cei din casă de boli. Există și alte tradiții legate de ramurile de salcie de Florii. De exemplu, unele persoane le prind la ușa de la intrare, alții și le încing în jurul taliei, iar alții le pun la pomii fructiferi sau la vie, pentru a crește recolta.

În unele zone ale țării, fetele mari pun crenguțe de salcie sub pernă în ziua de Florii, pentru a deveni mai frumoase și pentru a se mărita în acel an. De asemenea, în unele zone, după slujbă, ramurile de salcie sunt duse la cimitir și puse pe morminte pentru a le aminti celor plecați dintre noi că urmează Paștele.

În această zi, tradițiile se împletesc cu obiceiurile religioase, iar oamenii sărbătoresc prin diverse activități și ritualuri. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este cea a femeilor mari care pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit, pentru a fi folosite în descântece de dragoste și de sănătate. De asemenea, gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.

Potrivit obiceiurilor populare, vremea de Florii este un indicator important pentru prognoza de vreme a sărbătorii de Paște. În timp ce în unele zone se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și în ziua de Paște, în altele este invers: dacă de Florii este soare, atunci de Paște va ploua, iar dacă în Duminica Patimilor vremea este mohorâtă, atunci de Înviere va fi cald și însorit.

De asemenea, sărbătoarea de Florii se mai numește și „Nunta urzicilor”, deoarece în aceste zile înfloresc urzicile, semnificând și apropierea sfârșitului postului Paștelui. Sărbătoarea Floriilor are rădăcini adânci în istorie, fiind dedicată inițial zeiței Flora în timpul Imperiului Roman, apoi fiind transformată de creștini în ziua de debut a pregătirilor pentru Învierea Domnului.

Tradițiile de Florii variază de la o regiune la alta, iar fetele care vor să-și întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții și să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit înainte de răsărit. Este recomandat ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-și scoată zestrea afară în soare, pentru a-și atrage ursitul.

Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii, care au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. ot în Duminica Floriilor, biserica acordă dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns