O excursie de una sau două zile pe Transalpina, cea mai înaltă și printre cele mai frumoase șosele din România, este organizată în weekend de către Mircea Zahan, unul dintre promotorii turismului din Banat. Aceasta excursie va fi impartita in doua, astfel incat varianta 1 se va intoarce in aceeasi zi (sambata) seara acasa, iar varianta 2 se va intoarce duminica seara acasa. Plecarea va fi sambata dimineata din Arad si Timisoara, la intoarcere microbuzele urmând să lase fiecare participant in fata casei sale.
****************************************************************************
Varianta 1: ( V1 )
Vom pleca dimineata din Timisoara si Arad si vom parcurge in intregime Transalpina si obiectivele ( enumerate mai jos) , apoi seara ne intoarcem catre casa.
Obiective:
- Barajul Lacului Petrești
- Lacul Obreja de Căpâlna
- Lacul Tău-Bistra
- Mănăstirea și Lacul Oașa
- Stâna La Ștefanu
- Transalpina
*****************************************************************************
Varianta 2: ( V2 )
Vom pleca dimineata din Timisoara si Arad si vom parcurge in intregime Transalpina si obiectivele ( enumerate mai jos) , apoi seara vom merge la Horezu unde ne com caza. Dimineata vom vizita celalate obiective (cele in plus fata de varianta 1), si apoi seara ne intoarcem la Timisoara si Arad, lasand pe fiecare la casa lui.
Cazarea va fi la pensiune, in camere de 2 persoane, cu baie proprie.
Obiective:
- Barajul Lacului Petrești
- Lacul Obreja de Căpâlna
- Lacul Tău-Bistra
- Mănăstirea și Lacul Oașa
- Stâna La Ștefanu
- Transalpina
- Centru de ceramica si olarit Horezu
- Manastirea Hurezi
- Manastirea Polovragi
- Pestera Polovragi
- Muzeul Trovantilor
- Padurea Colorata
- Targu Jiu ( Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Parcul Insulita)
- Manastirea Lainici
*****************************************************************************
> Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali.
Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba.
> Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”, trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).
> Barajul Tău ( de la Lacul Taul Bistra) este o construcție din beton armat în forma de dublu arc, având înălțimea de 78 m, ridicat la confluența râului Sebeș cu râul Bistra. Lungimea coronamentului este de 178 m. A fost dat în exploatare în anul 1984. Barajul permite acumularea unui volum de apă în lacul de acumulare de 21 mil. mc. La nivelul normal de retenție, suprafața lacului este de aproximativ 81 ha.
> Barajul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș, la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafață de 441ha și 136 mil. m3 de apă, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.
> Mănăstirea Oașa este o mănăstire ortodoxă situată pe valea râului Sebeș, la poalele Munților Șureanu, în apropiere de lacul de acumulare Oașa. Cea mai apropiată localitate este comuna Șugag, județul Alba, aflată la o distanță de circa 40 km spre nord. Mănăstirea stă pe întinderea numită „Valea Frumoasei” aflată la 1300 m altitudine, fiind străjuită de masivele Munților Cindrel și Șureanu.
> La Horezu vom vizita un atelier de ceramica si olarit, unde vom invata cum se lucreaza cu lutul, si vom avea ocazia ca fiecare sa „construiasca” o vaza, o farfurie sau un bol la roata olarului, pe care apoi il va lua acasa.
> Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), sinteză a artei românești din acel timp, a fost construită între anii 1690 și 1693, biserica mare a așezământului fiind târnosită la 8 septembrie 1693.
> Mănăstirea Polovragi este o mănăstire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument arhitectonic din Țara Românească de secol al XVII-lea.
> Muzeul Trovanților cu o suprafață de 1,10 hectare, este declarat arie protejată, și este inclus în Parcul Național Buila-Vânturarița. Rezervația naturală reprezintă un muzeu geologic în aer liber, o zonă cu mici denivelări aflată la baza unei cariere de nisip, în a cărui perimetru se găsesc mai multe formațiuni geologice, cu dimensiuni de la câțiva centimetri până la câțiva metri și forme neregulate, sferice sau elipsoidale; cunoscute sub denumirea de trovanți. Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. “Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific Trovanti.
> Târgu Jiu este municipiul de reședință al județului Gorj, Oltenia, România. Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii concepute și executate de acesta. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
> Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj
*********************************************************************
Echipament necesar:
* Imbracaminte lejera + imbracaminte decenta pentru manastiri
* Adidasi / incaltari comode, dar cu o talpa cu o aderenta buna
* Geaca / pelerina ( in caz de ploaie, dar si de vant)
* * Haine pentru dormit la pensiune si slapi pentru interiorul pensiunii
*****************************************************************************
Numar participanti: 5-8 pers ( V1 )
5-8 pers ( V2 )
*****************************************************************************
Pret:
VARIANTA 1 : 220 lei/ pers ( 170lei/copil )
VARIANTA 2: 350 lei / pers ( 280 lei / copil )
Pretul include:
*Transportul cu microbuzul ( V1 ) si ( V2 )
*Ghidajul ( V1 ) si ( V2 )
*Cazarea la pensiune ( V2)
Pretul nu include mancarea. ( V1 ) si ( V2 )
Pretul nu include obiectul facut de dumneavostra pe roata Olarului ( aprox. 20 lei) sau achizitia produselor de ceramica din Horezu ( V2 ),intrarea la Pestera Polovragi (20lei)
Restul obiectivelor nu percep taxa de vizitare.
*****************************************************************************
Pentru inscriere sau alte detalii va rugam sunati la 0770192113
Pentru inscriere se va achita un avans de 150 lei/persoana ( V1 ) si ( V2 )