Evenimente

Festival cu bunătăți din satele Banatului și Transilvaniei: haioșe cu gem, slănina fragedă de porc de Bazna, brânza de Hoghilag

Hrana, patrimoniu cultural imaterial, devine ambasadoarea mai multor culturi și liant al diferitelor comunități locale în Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin Festivalul LA PAS – Festival de gastronomie artizanală, care va avea loc în perioada 13-15 octombrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” Timișoara.

RETIM

Bunătăți din satele multietnice ale Banatului, din inima Transilvaniei și nu numai, produse artizanale, de la mici producători, structuri de economie socială (SES) și ferme de familie vor fi prezentate și vor putea fi degustate în Festivalul LA PAS de la Timișoara.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Slănina fragedă de porc de Bazna, brânza de Hoghilag, dulceaţa de ardei iute și gemul de rubarbă sau rabarbăr, cum zic cei de la SES Fruleco Saschiz, zacusca după rețeta din Țara Momârlanilor, sau cu Legume de la Hetiur, brandul familiei Cristurean, din Mureș – zona Sighișoara, sunt doar câteva dintre ele. Plus deja celebrele haioșe cu gem de prune care se pregătesc în Banat, un desert evreiesc – hamantaș și unul cehesc – rulada dulce cum se face în Sfânta Elena, sat vechi de 200 de ani locuit de cehi în Coronini, Caraș-Severin.

Sunteți așteptați totodată să gustați din supa anti-risipă – în cadrul festivalului se va găti pe ritm de muzică o supă din legume salvate de prin piețe și magazine. Vor fi pregătite, în alte ateliere dedicate, un desert din biscuiții și laptele care nu s-au consumat în școli, precum și borcane anti-risipă, cu condimente, acțiuni menite să atragă atenția asupra dimensiunii risipei alimentare.

LA PAS – Festival de Gastronomie Artizanală este un eveniment-manifest care promovează producția sustenabilă de hrană și cultură, precum și consumul responsabil, toate cu grijă pentru mediu, resurse și oameni. E celebrată gastronomia artizanală, cultura sustenabilității și hrana bună, curată și etică, adică principiile mișcării Slow Food. Pe perioada festivalului vor fi prezenți la Timișoara reprezentanți ai mișcării Slow Food din București, Iași, Mureș și alte zone ale țării.

Festivalul LA PAS – Festival de Gastronomie Artizanală este organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down și reprezintă rezultatul colaborării cu peste 50 de instituții publice, organizații neguvernamentale, școli și grupuri de inițiativă.

Evenimentul cuprinde mai multe secțiuni: târg / degustări de produse / ateliere pentru copii și tineri / dezbateri, discuții cu experți și prezentări de carte / film tematic / muzică.

Festivalul LA PAS este loc de discuție și dezbatere pentru teme importante, cum sunt educația pentru dezvoltare durabilă, schimbările climatice și eficientizarea activismului climatic, poluarea aerului în orașe, achizițiile publice responsabile, lanțurile alimentare scurte și impactul alimentației asupra sănătății copiilor și adolescenților, repercusiunile muncii online și a dispozitivelor digitale asupra mediului.

În ceea ce privește programul artistic, la fel ca la edițiile anterioare, sunt invitați artiști originali, formații relevante atât prin muzica și aprecierea de care se bucură, cât și prin mesajele pe care le transmit și implicarea lor socială. Vă reamintim programul concertelor LA PAS: 13 octombrie – Amalia Gaiță, E-an-na și Luna Amară, 14 octombrie – iarba Fiarelor, Kide (Takt Fest Novi Sad și Bucium și 15 octombrie – Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan.

Programul complet al Festivalului LA PAS este disponibil pe portalul CRIES: https://la-pas.cries.ro/2023-2/festival-la-pas-2023/. Tot aici găsiți informații detaliate despre fiecare secțiune și modalitatea de înscriere la ateliere, dezbateri și sesiunile de formare pe care le pregătim pentru festival.

Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns