Evenimente

“Fiicele lui Dracula”- Primului music-hall cu subiect istoric românesc la Opera Națională Timișoara

Vă invităm la premiera absolută a primului music-hall cu subiect istoric românesc ,,Fiicele lui Dracula”, susținut de către studenții primei Academii de music-hall din România, vineri, 25 octombrie 2019, ora 19:00, în sala Operei Naționale Române din Timișoara.

RETIM

Transpunerea scenică a acestei minunate povesti de dragoste, onoare, trădare și înălțare, este posibilă datorită studenților Academiei de Excelență, inițiată și susținută de Clubul Rotary Opera Timișoara.

Winter Sale 2025

Aceasta e prima Academie de music-hall din țară. S-a născut din  receptarea nevoilor comunității, a publicului spectator în genere, de a viziona și spectacole de acest gen. Trebuie spus că spectacolele de music-hall au o remarcabilă tradiție, atât în Europa, cât și în America, fiind în mare vogă și în prezent. Însă, în Romania, prezența lor este sporadică și nedefinită.

De aceea spectacolul ,,Fiicele lui Dracula”, vine să suplinească acest gol de pe piața artistică autohtonă, fiind și primul music-hall cu subiect istoric romanesc; cu precizarea că, atât muzica, cât și libretul spectacolului, au fost create anume pentru studenții primei Academiei de music-hall din țară, muzica fiind semnată de Gabriel-Alexandru Muzicaș, iar libretul de Violeta-Simona Zonte.

În centrul construirii și dezvoltării viitoare a Academiei de Excelență, se află conceptul de actor-total, știut fiind faptul că actorul de music-hall trebuie să îmbine într-o manieră creatoare și unitară, cântul, dansul și actoria.

Povestea pusă în scenă

În vremurile în care hoția, necinstea și minciună stăpâneau în vechea Dacie, s-a ridicat un luptător din Ordinul Dragonului. Răzbunătorul a coborât direct din Drago, din misterioasa constelația a Dragonului, renunțând la destinul său stelar. Aici, pe Pământ, a fost cunoscut sub numele de Vlad Dracula sau Vlad Țepeș. Înainte de a se întrupa, a jurat pe Draco, pe steagul-dragon al dacilor, să readucă cinstea, onoarea și adevărul în inimile supușilor săi.

Însă, neamul său nu era pregătit să trăiască în vremuri atât de… morale!

Ochii Dragonului lăcrimau cumplit și inima îi sângera de moarte când urca pe drumul îngust al mântuirii neamului său. El a pus cântarul adevărului în mâinile fiecărui om și nu a ezitat să-și răstignească poporul în Țeapa Dreptății. Mii și mii de ,,soli” au ajuns, blestemând și acoperiți de sânge, în peștera învățătorului Zamolxis.

De aceea a fost trădat de boieri și condamnat la moarte.

În ultima clipă a reușit să scape, fugind prin tunelurile secrete, în piramidele împădurite din Munții Carpați. Străbătând lumea subterană, a ajuns în pragul Agarthei, tărâmul misterios din adâncul pământului. Acolo s-a întâlnit cu Sfinții de Lumină, care nu l-au găsit vrednic să stea în fața lor, căci era mult prea încărcat de sânge și de patimi.

Cu sufletul străpuns de durere, se reîntoarce în lumea de la suprafață, unde întâlnește o șatră de țigani. Din dorința de a avea urmași, se iubește cu o țigancă, împotriva voinței ei, de la care are șase fete. Chiar dacă aveau sânge negru, de țigan, cele șase erau și fiice de Voievod. De aceea, s-au numit Voivodine.

Țepeș însuși le-a învățat meșteșugul armelor, iar profesori aleși anume le-au inițiat în științele și artele timpului. De la o mare curtezană a vremii, au deprins și arta seducției. Prin educație și pregătire, cele șase Voievodine au devenit amazoanele și gardienele Munților Carpați. Copile ale războiului, cele șase au făcut jurământ de moarte să se răzbune pe toți dușmanii lui Țepeș, pe toți cei care l-au îndepărtat de la tron și de la visul salvării morale a neamului sau.

Dar, războiul nu se duce numai cu arme de oțel, ci și cu armele seducției, iubirii și sexului. Deghizate în curtezane, frumoasele Voievodine își vânează dușmanii, îi seduc și apoi îi execută fără milă. Nadara, cea mai mare dintre Voievodine, îl întâlnește la bal pe cel care a condus conspirația împotriva lui Țepeș, frumosul și enigmaticul conte Nopcea. Atracția dintre cei doi este irezistibilă, însă iubirea lor se naște sub un nefast semn astral: Luna Neagră, Lilith e în Scorpion. Iubirile născute sub acest semn, sunt supuse unor dezlănțuiri sexuale fără limite, dar și disoluției prin moarte năprasnică.Voievodinele nu erau numai fiice de voievod, ci și fiicele unui neam fără țară, dar cu suflet de ciocârlie, un neam pentru care magia era însăși roata vieții și a morții.

Practicante ale magiei albe, Voievodinele se puteau bucura de magia iubirii într-o singură noapte din an, numită Noaptea Voievodinelor. Numai în această noapte ele deveneau preotesele Afroditei și puteau să aibă orice bărbat, cu voia și, mai ales, fără voia sa. În Noaptea Voievodinelor, Nadara îl alege pe contele Nopcea, dorind cu disperare să intre în sângele, gândurile, inima și visele lui. Prin puterea tainică a magiei, ea vrea să-i fure sufletul. În zadar o avertizează surorile că ea va fi ceea care își va pierde sufletul pe vecie, dacă se dăruiește unui bărbat dușman! Nadara zboară la palatul contelui, unde invocă în sprijinul magiei sale de dragoste, planetele, popoarele stelare, puterile din Nord, puterile din Sud,

Spiritele Apelor, Munților Copacilor, etc. Reușește astfel să pătrundă în inima- inimii sale, în gândurile, vorbele și visele bărbatului, punând stăpânire pe întreaga lui ființă. După o fantastică noapte de dragoste, Nadara rămâne însărcinată cu a Șaptea Voivodină.

Dar, dragostea, oricât de cosmică ar fi ea, nu-i poate distruge cumplitu-i jurământ de amazoană, astfel încât este nevoită, cu durere cumplită și cu nesfârșită iubire, să-și omoare iubitul. Tangajul dintre Eros și Thanatos se sfârșește tragic pentru Nadara. Cu sufletul chinuit de remușcări pentru crimele sale, Nadara se retrage într-o peșteră, unde, smerită, se roagă de iertare, Mumei- Mumelor, Veșnicei Fecioara Maria.

Profund îndurerat de eșecul misiunii sale și renegat de Nadara, Țepeș vrea să-și pună capăt zilelor. În ultima clipă, e salvat de un solomonar care îl convinge să se inițieze la Școala Solomonarilor, într-o peșteră, undeva în mijlocul pământului, astfel încât Dragonul se întoarce bucuros spre tainele vechii religii.

A Șaptea Voievodină nu a mai fost amazoană, fiind crescută după rânduielile educației tinerelor domnițe, locul arcului și a spadei a fost luat de nevinovatul gherghef și de muzica lăută.

Dar, dacă hoția, ticăloșia și minciuna, își vor face din nou cuib pe pământul vechii Dacii, se va ridica peste veacuri a Șaptea Voivodină din a Șaptea spiță din șapte, ca să înscăuneze din nou dreptatea, cinstea și adevărul.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns