Oameni din Banat

Filmul care reface povestea bănățencei Ana Cumpănaș, care l-a predat FBI pe gangsterul John Dilinger

Cel mai nou documentar din seria „Timișoara. Hartă secretă: oameni și locuri”, în care scriitoarea Adriana Babeţi și echipa ei explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale Timișoarei, aduce în atenția publicului povestea „Femeii în roșu”. Filmul intitulat „Amicii Publici” dezvăluie cu suspans și mister viața celebrei Ana Persida Cumpănaș, care, conform legendei, l-a predat autorităților FBI pe gangsterul John Dilinger, “inamicul public nr.1” al Americii.

RETIM

Noul episod marca „Harta secretă” dezvăluie nu doar povestea “Femeii în roșu”, dar și istoria unui roman inedit, scris în mai puțin de trei săptămâni, aici, la Timișoara, de Adriana Babebeți, Mircea Mihăieș și Mircea Nedelcu. Cartea făcut furori în România (a fost tipărită după revoluţie, în patru ediţii şi s-au vândut peste 120.000 de exemplare) va fi tradus pentru prima dată în engleză, ca atare scenariştii de la Hoollywood ar putea să se inspire din poveste.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Cum l-a trădat pe Johnn Dillinger

Ana Persida-Cumpănaş s-a născut în satul Lunga, comuna Comloşul Mare, în 1889. A emigrat în America în 1914, unde, la început, a lucrat ca prostituată. La 35 de ani a devenit cea mai bogată româncă din SUA, fiind patroana unui mare hotel din Chicago, unde a stat chiar şi Regina Maria. În plină perioadă a prohibiţiei, în hotel a funcţionat şi un bordel clandestin.

Românca a devenit una din iubitele mafiotului John Dillinger, care a ajutat-o să răzbească. Când a fost părăsită de „inamicul nr.1 al Americii”, Ana Cumpănaş a făcut un pact cu FBI, care a pus cel mai mare preţ de până atunci pentru prinderea unui om, 25.000 de dolari.

Înţelegerea a fost pusă în practică pe data de 22 iulie 1934, când, în faţa cinematrografului Biograpf, din Chicago, este ucis de poliţie John Dillinger. Ana Cumpănaş s-a oferit să se îmbrace în roşu pentru a fi văzută mai uşor de agenţii FBI, iar la terminarea filmului, a ieşit la braţ cu Dillinger. La un semn al ei, care s-a aplecat după batistă, iar poliţiştii şi-au început tirul.

În schimbul trădării, bănăţeanca a cerut bijuterii şi bani, dar până la urmă nu a primit nimic şi a fost expulzată din SUA.

A murit la Timişoara

Revine în România în 1935 şi se stabileşte la Timişoara, unde trăieşte cu teama că oamenii lui Dillinger o vor cauta. În martie 1947, la 55 de ani, moare în condiţii suspecte. A fost găsită chircită în pat, cu genunchii la gură, toată vânătă. Ziarul Temswarer Zeiting a anunţat cu tilul de-o şchiopă misterioasa moarte a „Femeii în roşu”.

Ana Cumpănaş rămâne un subiect tabu în localitatea Comloşul Mare (judeţul Timiş). Pe scurt, oficialităţile nu doreau să se mândrească cu o prostituată şi o trădătoare, în calitate de cea mai celebră personalitate din localitate.

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, fiind finanțat de Primăria Timișoara.  Proiectul a făcut parte și din Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns