Amatorii de drumeții au parte de imagini parcă desprinse din povești, în această perioadă, dacă aleg să descopere munții din vestul țării aflați la limita de est a Banatului. Asta pentru că au început să înflorească brândușele de primăvară, printre cele mai spectaculoase flori de munte ale zonei în această perioadă a anului.
Crestele munților au fost acoperite de o „plapumă” mov, iar peisajul este de basm. Astfel de imagini mirifice au fost surprinse, în aceste zile, în stațiunea montană Straja, dar și în Munții Șureanu, în județul Hunedoara.
Brândușa de munte înflorește până în luna mai, dar și toamna târziu. Aceste flori se întâlnesc în grupuri mari și dese în zone păduroase, prin pășuni sau locuri ierboase. Brândușa de munte (Crocus heuffelianus, Crocus vernus) este o plantă scundă din familia Iridaceae. Are o singură tulpină mică, înconjurată la bază de mai multe teci cu două-trei frunze alungite și înguste.
La vârful tulpinii se găsește o singură floare violet-deschisă cu o dungă mai întunecată la vârful florii. Floarea are formă de tub la început, după care ia forma unei cupe de 50–60 mm care are șase diviziuni.
Uneori la vârf sunt două flori. În mijlocul corolei sunt trei stamine și un stigmat galben trifurcat.