Banatul Montan se prezintă exemplar în fața călătorilor dornici de relaxare și aventură. Are obiective turistice renumite în toată lumea. Când spui “Cascada Bigar”, spui o cădere de apă renumită pe tot globul, vizitată de către turiști din Australia, India, Statele Unite, Noua Zeelandă, Japonia și așa mai departe. Banatul Montan se întinde până la granița cu Dunărea, iar mai încolo, se “vede” de la depărtare de un fluviu cu Serbia. Aici, în munții din fața apei care trece prin patru capitale, comorile naturale au rămas sălbatice, aproape neștiute de turiști.
Pornim într-o călătorie cu mașinile de la Moldova Nouă, oraș aflat chiar pe malul Dunării, într-un periplu pentru a descoperi două cascade accesibile pentru oricine, indiferent de vârstă sau condiție fizică, însă de-a dreptul sălbatice. O raritate pentru zilele în care trăim, având în vedere viteza cu care se propagă informația, să nu știe mai mult de o mână de oameni despre două cascade de o frumusețe de-a dreptul uluitoare.
Cascada sălbatică de 20 de metri înălțime
Prima cascadă o găsim la nouă kilometri de oraș, după ce traversăm un drum șerpuit cu mașina până înainte de Padina Matei. Tragem pe dreapta și o luăm încet pe potecă, traversând un râu ce vine din cascadă de vreo trei ori, pe câteva podețe din lemn de-a dreptul ideale pentru fotografii. Natura e la ea acasă aici. Suntem avertizați că nu doar drumul este șerpuit, aici făcându-și câteodată veacul și câte o viperă rătăcită, deși nu suntem în zona lor. Nu vedem niciuna, pentru că ploaia și vipera nu sunt cele mai bune prietene.
Ajungem la cascadă și aflăm că are și un nume, dat de localnici: Modăvița. Nu găsim mai multe informații despre aceasta, însă ghidul ne spune că are o înălțime de peste 20 de metri și că am prins-o în debit mare. E spectaculoasă! Îți taie respirația și îți înmoaie picioarele. Nu îți vine să crezi că ești în România, în Banatul Montan, într-un loc numit Valea Mare. Concurează cu Văioaga și chiar și cu Vălul Miresei din Cluj la purtare, mărime, la frumusețe și debit.
Cascada doi, un altar al naturii
Ne regrupăm și reluăm traseul spre satele din Valea Mare, însă după doar alte câteva minute de mers cu mașina, oprim la cascada cu numărul doi. Mai sălbatică decât prima, cascada ce urmează să o vizităm, aflată la cel mult 200 de metri de șosea, pe partea stângă cum mergi spre Gârnic, nu și-a primit încă vreun nume oficial. Semnul spre această minune a naturii spune doar că urmează să vedem o “cascadă”, nimic mai mult.
Cascada însă este una dintre cele mai impresionante din câte poți găsi în tot Banatul Montan. Arată ca și când natura ar fi luat mai multe cascade Bigăr și le-ar fi așezat deasupra unui deal, într-o formă oarecare, de parcă ar forma un adevărat altar al naturii. Pentru că nu are nume, liderul grupului nostru, ghidul Corneliu Martin, glumește și spune că “o putem numi Cascada Prieteniei”. Un nume pe care nici măcar un călător scriitor nu-l putea alege mai bine.
Ne facem pozele, ne mirăm la frumusețea naturii și ne continuăm drumul spre satele cehești din zonă. Nu vom uita prea curând cele două cascade sălbatice cu care ne-am împrietenit. Sau potecile ca în documentarele de pe National Geographic pe care am pășit în timp ce ne îndreptam spre ele. Nu ne vine să credem că două cascade atât de frumoase sunt la fel de sălbatice ca și vipera cu corn, la fel de frumoase ca și cele mult mai populare ale zonei și pe atât de accesibile pe cât le-am descoperit, găsindu-le după câteva sute de metri de mers de la șosea, pe poteci de basm.
Cele două cascade sunt obiective turistice naturale de neratat pentru toți călătorii care ajung în Clisura Dunării și care înțeleg că zona nu înseamnă doar plimbări cu barca pe fluviu, supă de crap și somn prăjit în crustă de mălai, cu mămăliguță și mujdei gros de usturoi. Deși evident că aceste activități sunt la rândul lor de neratat.
Pentru îndrumare, puteți apela cu încredere la cei de la Asociația Dunărea Moldova Nouă, oameni pentru care aceste locuri de vis nu mai ascund niciun secret. Pe noi ne-au îndrumat să descoperim frumuseți ale naturii greu de descris în cuvinte, lucru rar având în vedere că ne ocupăm cu scrierea de materiale descriptive 7 zile din 7.