joi, iunie 12, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

FOTO Conacul nobiliar de la Zăgujeni și-a deschis larg porțile. Zestrea – Festival de arte și bucurii a arătat potențialul imens al domeniului

RETIM

Conacul de la Zăgujeni, cunscut în ulimele decenii ca SMA (Stațiunea de Mașini Agricole), iar după Revoluție sediul Agromec, societatea care se ocupa de reparațiile și furnizarea de piese de schimb pentru tractoare și utilaje agricole, a intrat pe mâinle unor noi proprietari. La un an de la achiziționarea conalului de secol XIX, porțile au fost larg deschise. Întreaga proprietate a putut fi vizitată gratuit în cele două zile ale evelimentului “Zestrea Festival de arte și bucurii”, care a adus în curtea domeniului demonstrații de luptă daco-romane, ateliere pentru copii, spectacole de muzică tradițională, concerte de pian și vioară, și un târg de meșteșuguri și obiecte vintage. Intenția noilor proprietari este să revitalizeze și să readucă la viață conacul, care în viitor va funcționa ca spațiu cultural și turistic.

„Zona conacului dorim să rămână destinată evenimentelor culturale, artistice, expozițiilor, concertelor și cursurilor. În curtea conacului vom continua să organizăm evenimente; am demonstrat cu această ocazie că este un spațiu generos și adecvat. A fost foarte multă lume. În clădirea în care a fost atelierul mecanic se poate amenaja o sală multifuncțională pentru teatru, concerte și alte evenimente. Pe viitor, ne gândim și la un spațiu de cazare. Dar, deocamdată, visăm; mai este mult până la realizare”, a declarat Victor Paicu, proprietarul conacului.

 

„Arăta mai bine decât ne așteptam”

Conacul este construit în stil arhitectural neoclasic. Prima clădire a fost realizată în jurul anului 1830 de Miklos Kopal și reconstruită de fiul său, Gyula Kopal, în 1850, iar ulterior a fost extinsă de ultima familie de nobili, industriașii Juhász, în 1906 (au cumpărat conacul de la baronesa Hermine von der Heydte, în 1874), care au amenajat și parcul interior cu arbori de esență rară, o seră și o piscină. Domeniul se întinde pe 27.000 de metri pătrați.

„Am găsit locul acesta exact așa cum a fost lăsat de mai bine de 15 ani. Era practic exact cum l-au lăsat cei de la societatea comercială Agromec, care între timp a intrat în faliment, cu birouri, documente, toate rămase aici. Arăta mai bine decât ne așteptam, dar totuși într-o stare de degradare. În holul de intrare, tavanul este spart și a afectat puțin și din teracota originală. Multe elemente din partea originală a conacului, de pe la 1900, încă se mai găsesc aici. Sunt teracote, un șemineu superb și tocăria de pe vremea aceea”, a declarat Victor Paicu, om de afaceri din București, căsătorit cu o fiică a comunei Constantin Daicoviciu, de care aparține Zăgujeni.

Conacul are 22 de camere și aproximativ 1.000 de metri pătrați. Impresionantă este intrarea principală, cu coloanele și blazonul familiei nobiliare. Există și copaci foarte vechi, probabil din perioada în care a fost construit acest conac. Imobilul nu este în cea mai bună stare.

“Nu putem face foarte multe intervenții, fiind monument istoric de Clasă B. Lucrăm acum la documentație. Erau probleme mari cu infiltrațiile și trebuia să stopăm degradarea. Am acoperit câteva găuri, dar nu am făcut mai mult de atât. Am reconectat conacul la curent și ne-am conectat la canalizare și apă. Însă intervenții asupra clădirii istorice nu putem face până nu finalizăm toată documentația. Avem deja master planul și, pe baza acestuia, putem lucra la proiectele detaliate”, a mai declarat Victor Paicu.

Satul Zăgujeni este la zece minute de Caransebeș, 30 de kilometri de Lugoj și aproximativ 100 de kilometri de Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite