Garnizoana din Piața Libertății, care apare în planurile Cetății în 1727, a fost construită de administrația militară austriacă, după eliberarea Banatului de sub ocupația otomană. Servea drept reședință a comandantului general al regiunii Banat. Până în 2019, când Ministerul Apărării Naționale a cedat-o Ministerului Culturii, nu a fost niciodată deschisă publicului larg, fiind mereu sub pază militară. A găzduit apoi numeroase exepoziții și evenimente, dar niciodată nu a fost deschisă complet. Pentru organizatorii Bienalei de Arhitectură Beta, clădirea garnizoanei a fost locația ideală pentru expunerea proiectelor.
A fost mult de lucru la amenajarea spațiilor, pentru ca publicul să poată vizita întreaga clădire: subsolul, parterul, etajul, podul, cât și curtea – înierbată special pentru acest eveniment.
„Am pornit ediția aniversară care celebrează zece ani de activitate Beta. Anul acesta, la garnizoană, am încercat să aducem clădirea cât mai aproape de forma sa inițială, așa cum a fost ea menită să fie, eliberând-o de construcțiile adăugate pe parcurs. Nu am modificat nimic, pur și simplu am eliberat spațiul de blocaje și am dublat suprafața de expunere. Pe parcursul celor șase săptămâni de bienală vom avea o serie de evenimente aici, acesta fiind spațiul central în jurul căruia se vor desfășura programele”, a declarat coordonatorul Beta 2024, Alexandra Trofin, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din Timiș.
Expoziția intitulată „Cover me softly” este curatoriată de cunoscuta arhitectă reșițeancă Oana Stănescu, care trăiește de mulți ani la New York.
„Bienala Beta este, la fiecare ediție, într-un spațiu nou. Pentru noi a fost important să fim într-o zonă centrală, unde să te poți „împiedica” de expoziție. În garnizoană au mai fost expoziții în ultimii ani, dar nu erau atât de multe spații deschise. Suntem arhitecți și am vrut să expunem garnizoana. Nu e o clădire nouă, perfectă, dar îmbrățișăm patina, urmele, vestigiile și cumva celebrăm calitățile spațiului. Pentru prima dată am deschis toată clădirea; e ca și cum deschizi capota și te uiți în motorul mașinii. Fiecare va găsi ceva care să-i placă”, a spus Oana Stănescu.
În garnizoană sunt instalații și proiecte realizate de aproape 50 de artiști din multe colțuri ale lumii.
„Nu este o expoziție strict de arhitectură; sunt foarte multe alte domenii. E artă, sunt plante, sunt filme, pantofi și rochii, și da, este și arhitectură. Sunt foarte multe povești, multă muzică, e ceva pentru fiecare. Nu se adresează doar cunoscătorilor sau specialiștilor, ci tuturor timișorenilor. E pentru publicul larg. Avem 49 de proiecte și încă 80 de mici „proiecțele” expuse. E o gamă foarte largă, cu oameni din toată lumea – din America de Sud, Chile, Uruguay, Statele Unite, toată Europa, și mulți români, inclusiv din diaspora”, a adăugat Oana Stănescu.
Expoziția de la garnizoană poate fi vizitată zilnic (cu excepția zilei de luni, când toate muzeele sunt închise) până în 26 octombnrie.