Ioan Birță locuiește în Dumbrava, un sat aflat la mică distanță de Făget, la marginea Banatului. Comuna timișeană poate servi ca punct de plecare spre obiective turistice cum sunt Lacul Surduc, Peștera Românești sau giganții de piatră de la Pietroasa. Dacă veniți în special pentru Dumbrava însă, la Ioan în gospodărie găsiți… o șură! Însă nu orice șură, ci una recondiționată și transformată în restaurant, loc de picnic și atelier de dulciuri bănățene și internaționale.
Șura are în jur de 100 de ani și a fost refăcută aproape complet, din construcția originală rămânând doar grinzile și alte câteva elemente de rezistență. Situată pe marginea unui pârâu, Șura este locul ideal pentru un picnic în natură, o zi departe de forfota orașului și de redescoperire a liniștii interioare.
Cum a apărut Șura
Oaza de relaxare din Dumbrava a apărut după ce Ioan, alături de familie, a decis să cumpere o casă din pământ la marginea satului. Scopul? Recondiționarea proprietății pentru a fi transformată în unitate de cazare. Primul pas? Refacearea șurii, care a fost deja bifat. Aceasta din urmă își așteaptă deja vizitatorii cu produse locale tradiționale, dar și cu pizza cu aluat făcut la fața locului și o sumedenie de deserturi de-a dreptul gustoase.
Ce poți face la Șura din Dumbrava
Vizitatorilor li se oferă produse precum pâinea de casă, cârnați sau caltaboși, slănină, ceapă verde, pâine cu untură și boia deasupra, brânză de toate felurile, jumări, varză, legume și fructe proaspete din sat, iar lista poate continua. Totodată, două feluri de pizza altfel făcute într-un cuptor cu lemne pot fi cumpărate și servite la umbra șurii.
“Pizza noastră e de fapt o rețetă de langoși la cuptor. Bătrânii când făceau pâinea tradițională în cuptoarele acestea, își făceau înainte niște langoși pe care fiecare punea ce își doreau și le băgau la cuptor. E de fapt o plăcintă pe care pui carne, legume, sosuri, dar care arată ca o pizza”, ne-a povestit Ioan Birță, proprietar.
Dulciuri? De la clătite tradiționale la cupcakes cu diferite toppinguri, pentru vizitatorii mai pretențioși și mai umblați pe afară. Gemurile de casă nu lipsesc, făcute cu materie primă locală.
Vesela pe care o veți folosi la Șură este realizată tot la Dumbrava, în atelierul de ceramică deținut de Ioan Birță. Aici lucrează întreaga familie a dumbrăveanului, inclusiv copiii, nevasta și soacra, semn că afacerea este una de-a dreptul de casă, atât cea turistică, cât și cea de meșteșug în ale ceramicii.
“Lucrăm acum la refacerea casei de lemn pe care vrem să o transformăm în loc de cazare. Vom avea trei camere pentru turiști. Totodată de aici putem pleca în drumeții în toată zona. Avem și Margina în zonă, iar ideea este să unim cumva cele două locații pentru o experiență turistică de vis”, a mai precizat Birță.
Deocamdată, la Șură se primesc doar grupuri organizate dinainte, astfel că doritorii trebuie să sune înainte pentru a-și rezerva locul la un eveniment. Pentru toate detaliile, îl puteți contacta pe Ioan Birță la 0721 689 776 sau pe pagina de Facebook a Șurii.