Cea mai nouă bază de călărie din Timișoara a fost înființată în 2020, la ieșirea din oraș, spre Săcălaz. Anul acesta aici a avut loc și primul concurs de echitație din Timiș sub egida Federației Ecvestre Române. Clubul CS Cantemir a fost pus pe picoare de Andreea Constantinescu, care practică acest sport de aproape trei decenii.
„Visul nostru s-a născut în 2020, în timpul COVID-ului. Noi suntem români blocați în țară în timpul pandemiei. Trebuia să construim această bază de călărie în Franța, unde trăiam deja de doi ani, dar așa a fost să fie. Ne-au blocat avioanele, s-au anulat zborurile exact, s-a blocat tranzacția cu terenul pe care trebuia să-l cumpărăm acolo, iar noi am rămas aici. Am avut noroc cu acest teren, care a aparținut unui neam, ne-au făcut un preț bun și am zis că facem aici manejul. Aici era un lan de rapiță, cum e și acum tot rapiță în jur. În 27 aprilie 2020, am pus prima dată lama buldoexcavatorului pentru a defrișa”, a povestiti Andreea Constantinescu, campioană națională și vicecampioană balcanică.
„La început a fost ca o pasiune pentru un copil, dar mai târziu s-a transformat într-un mod de viață. Am fost la multe concursuri, în țară și strănătate. Particip și acum la concursuri. Echitația e un sport care nu are vârstă. Disciplina pe care o iubesc cel mai mult este Proba Completă”, a adăugat Andreea.
Program pentru public
Baza hipică dispune de două grajduri pentru cai și două terenuri cu nisip special; unul de antrenament și unul pentru competiție, dar și un teren mare de cros. Capacitatea grajdurilor este de 22 de boxe.
“Relația între cal și om este exact ca relația între oameni. Încrederea se câștigă în timp, calul nu este cățel. Nu înseamnă că dacă i-ai dat un pic de zahăr e prietenul tău. Nici pe departe. Calul seamănă foarte mult cu omul. În momentul de față nu se mai ține cont de rasă, ci de cine e mama și cine e tata. Toți se numesc cai de sport; olandez, belgian, german, maghiar, românesc. Dar e important pedigree-ul. Iar prețul unui cal pleacă de la 2.000-5.000 de euro pentru un cal cu care să faci trap-galop, să te simți tu bine, asta este prețul. Vrei un cal mai bun, cu care să faci câteva competiții, între 10.000-15.000 de euro. Dacă dorești un cal campion îți trebuie cel puțin 100.000 de euro. Un cal de competiții mari, un cal puternic, prețul e ca atare. Întreâinerea unui singur cal e ca și cum ai avea un copil”, a mai spus Andreea Constantinescu.
Cei care doresc să călărească, au de plătit 50 de lei, pentru 30 de minute sau își pot face un abonament de 400 de lei, în care sunt incluse zece ședințe pe lună. Programul este de marți până duminică, luni este pauză pentru cai, de la ora 11.00, la ora 20.00.
CS Cantemir oferă și pensiune pentru cai, iar cei care plătesc chirie au antrenamentul gratuit. Cazarea unui cal costă 350 de euro pe lună, care include antrenamente, mâncarea calului, curățenia boxei.