INEDIT

FOTO Singura “piatră de poticnire” din România se află în fața casei în care a locuit Lorand Bloch, în Timișoara

Artistul german Gunter Deming (născut la Berlin, în 1947) a amplasat până acum peste 100.000 de “pietre de poticnire” (Stolperstein, în limb germană), în peste 2.000 de localități din 26 de țări din Europa. Cuburile de alamă gravate sunt puse în fața casei unei victime a Holocaustului, pentru a aminti de ororile nazismului. Prima “piatră de poticnire” a fost montată la Koln, în anul 1996.

RETIM

În 2014, Gunter Deming a ajuns la Timișoara, pentru a amplasa o “piatră de poticnire”. Avea să fie până azi singurul din România.

Fidelity by Iulius Mall

Cubul a fost înglobat în trotuarul din fața unei case aflate în zona Traian, în Piaţa Romanilor nr.8, chiar lângă biserica Millenium. Acolo a locuit Lorand Bloch, una dintre victimele Holocaustului.

“Mă bucur să fiu aici, deşi poveştile din spatele acestor pietre nu sunt deloc vesele. Mă bucur însă că am adăugat încă o ţară. M-am gândit la toate ţările unde au existat victime ale regimului nazist. Au fost peste şase milioane de victime. Ştiu că nu voi reuşi să pun o piatră la fiecare. Dar începem de jos şi încet putem să comemorăm câte un om pentru că nu trebuie să uităm. Ca să citeşti ce scrie pe piată, trebuie să te apleci în faţa acelui om”, a declarat atunci Gunter Demnig.

Gunter Deming

Personajul ales la Timişoara este Lorant Bloch, un evreu care a murit în lagărul de muncă de la Păuliş-Ghioroc (judeţul Arad), în 12 noiembrie1943.

Pe piatra din faţa casei scrie: “Aici locuia Bloch Lorand. Născut 1909. Concentrat muncă. F.O.1941. Det. Păuliş. Mort 12.11.1943”.

Proiectul lui Gunter Deming este unic, însă inițiative de acest gen au fost deja copiate și de alții. De exemplu, Primăria din Sfântu Gheorghe (județul Covasna) a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din oraș care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns