Locuri din Banat

FOTO Ultima zi de toamnă, prima de iarnă pe cea mai veche și cea mai spectaculoasă linie de cale ferată din România

doraly.roIarna și-a intrat timid în drepturi, în Banatul Montan, iar cei de la Trainspotting Oravita au surprins câteva cadre cu ninsoarea care s-a depus în acest weekend pe Semmeringul Bănățean. În această lună celebra cale ferată a ajuns la exact 160 de ani de când funcționează fiind prima cale ferată montană construită pe teritoriul actualei Românii.

Distractie pe patine

„Trenul ce leagă Oravița de Anina circulă fără probleme, fiind adaptat la condițiile de iarnă pentru a nu întâmpina dificultăți pe traseu. Focul este făcut continuu într-unul din vagoane, așadar turiștii ce vor să imortalizeze cadre de iarnă în Munții Aninei, sunt așteptați în fiecare zi la tren.

RETIM

Inaugurată la 15 noiembrie 1863

Între Oravița și Anina se desfășoară o comoară ingineristică, calea ferată cea mai veche din Sud-Estul Europei. Descriind această minunăție tehnică, istoricul Mircea Rusnac subliniază impactul pozitiv al intervenției umane asupra naturii, transformată cu ajutorul celor mai moderne mijloace ale vremii într-un monument arhitectonic de excepție.

Perioada de construcție, între 1856 și 1863, marchează un moment crucial în dezvoltarea regiunii. Descoperirea bogatelor zăcăminte carbonifere din zona Aninei la sfârșitul secolului al XVIII-lea a determinat necesitatea unei legături feroviare eficiente.

„Înconjurată de peisaje de o rară frumusețe, calea ferată Oravița-Anina se întinde pe o distanță de 33,4 km, cu o diferență de nivel de 339 m. Proiectată într-o perioadă în care dinamita nu fusese încă descoperită, aceasta a fost un efort colosal, dar plin de frumusețe. Lucrările au inclus construirea a 14 tuneluri, precum cele de la Lișava, Maniel, Dollhoff, Seiler, Izvor și Gârliște, cel mai lung dintre ele cu o lungime de 660 m. Cele 10 viaducte, precum Racovița, Jitin, Cuptor, Gârliște, Iam, Maidan și Schlucht, sunt adevărate monumente arhitectonice”, arată Mircea Rusnac, pe Istoria Banatului.

Semmeringul bănățean

Istoricul bănățean afirmă că Oravita-Anina a fost construită ca o replică a liniei Semmering din Austria și a fost numită adesea „Semmeringul bănățean”. Participarea localnicilor și a specialiștilor aduși din nordul Italiei a condus la finalizarea construcției în 1863. Cu o costă totală de 5 milioane de guldeni, calea ferată Oravița-Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863 pentru transportul de mărfuri și la 4 aprilie 1869 pentru cel de persoane.

Ingineria acestei căi ferate a rămas neegalată în România, fiind considerată un monument de patrimoniu mondial. Cu locomotive speciale, precum „Steyerdorf”, „Karaszova”, „Gerliste” și „Lisava”, care atingeau o viteză maximă de 30 km/h, călătoria pe această linie era o experiență aparte.

Calea ferată Oravița-Anina reprezintă nu doar o realizare tehnică de excepție, ci și o mărturie a evoluției științei și tehnologiei în istoria umanității. Astăzi, Banatul și România se pot mândri cu un monument unic, deschis tuturor pentru a fi descoperit și admirat, pentru a înțelege mai profund contribuția științei și tehnicii la progresul uman.

Program de funcționare

• R 9695 Oraviţa(plecare 11:15) – Anina(sosire 13:18)

• R 9694 Anina(plecare 14:40) – Oraviţa(sosire 16:42) Trenul va avea circulaţie permanentă

Prețul unui bilet întreg este de 29 lei/sens

  • Copiii sub 5 ani beneficiază de gratuitate
  • Copiii între 5 și 10 ani plătesc bilet de copil(17 lei)
  • Studenții beneficiază de 90% reducere în baza legitimației de student, vizată la zi(2.9 lei)
  • Elevii beneficiază de gratuitate în baza carnetului de elev, vizat la zi
  • Prețul unui bilet de pensionar este de 17 lei, în baza cupoanelor de reducere

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Un comentariu

  • Un articol frumos scris.Si imaginile sunt frumoase.Poate ar fi bine sa publicati si o varianta in limba engleza,pentru promovarea locurilor frumoase din Romania,pentru ca avem cu ce sa ne mandrim.

Lasă un răspuns