Locuri din Banat

Fotografia și mesajul optimist transmis de investitorul care pregătește primul hotel de cinci stele la Herculane

Vlad Căpușan, investitorul care a preluat unul dintre cele mai importante hoteluri din Herculane, aflat în paragină, cu gândul de a-l transforma într-o locație de cinci stele (despre care am scris aici), a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie veche cu un mesaj optimist pentru viitorul stațiunii.

RETIM

„În urmă cu câțiva ani, cineva într-o cafenea din Băile Herculane mi-a arătat această fotografie. Inițial am crezut că e doar o fotografie de epocă cu personalitățile secolului 20, din Băile Herculane, însă fotografia surprinde un eveniment mult mai special în fața Hotelului Decebal și are în spate o poveste istorică fascinantă. În 1916, regele Ferdinand a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva țării sale natale, Germania. La aflarea veștii că România s-a aliat cu Antanta, familia din Germania l-a renegat, iar la Castelul Hohenzollern s-a arborat în doliu stindardul heraldic al familiei”, arată Căpușan.

Fluturi și albine vii - expoziție

Tânărul spune că într-un gest fără precedent, Ferdinand a pus România și constituția înaintea familiei sale. România a câștigat războiul, iar Ferdinand a devenit primul rege al României Mari.

Cea mai frumoasă stațiune de pe continent

„După încheierea primului război mondial și retragerea trupelor austro-ungare din Banat și Transilvania, Marea Unire a devenit realitate, iar „cea mai frumoasă stațiune de pe continent la acea vreme”, după spusele regelui Franz Josef, revine României. În 1933, într-un ultim omagiu, după moartea tatălui său, Regele Carol al II-lea, alături de regele Mihai I și de prim-ministrul Alexandru Vaida Voievod, ajung în Băile Herculane într-o vizită simbolică de o importanță aparte. În cadrul unei ceremonii alături de o sumedenie de oficialități ale vremii, se dezvăluie bustul regelui Ferdinand în fața hotelului Franz Josef, iar acesta este redenumit oficial Hotel Ferdinand, în cinstea regelui care a unit România”, povestește Căpușan.

meia.ro Actualul proprietar al hotelului a ținut să menționeze și faptul că există speranță și optimism ca hotelul să redevină ceea ce a fost în trecut pentru Băile Herculane.

„Istoria și-a urmat cursul și nu a fost blândă; comuniștii au venit la putere, iar printre reformele socialiste și mega-construcțiile din stațiune, au topit bustul regelui Ferdinand și de pe frontonul principal al hotelului au șters numele Ferdinand, redenumindu-l Hotel Decebal. Multe clădiri de patrimoniu au fost transformate în sanatorii, iar sala de bal a cazinoului a devenit cantină. După zeci de ani în care a stat în paragină, azi există speranță și optimism. Reabilitarea acestui monument la gloria de odinioară, fiind o responsabilitate și o onoare în același timp, care va duce povestea mai departe”, a transmis Vlad Căpușan.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns