Locuri din Banat

Gastronomie locală, în plantația de trandafiri. Povestea afacerii cu trandafiri dintr-un sat bănățean

Curtea, un pitoresc sat din inima Banatului, se pregătește să găzduiască un eveniment special dedicat iubitorilor de trandafiri și gastronomie locală, duminică, 11 iunie. Într-o atmosferă autentică și plină de farmec, locuitorii și vizitatorii sunt invitați să participe la un atelier de făcut apă de trandafiri, organizat în cadrul evenimentului Brunch în Banat.

RETIM

Duminică, 11 iunie, de la ora 11:00, Brunch în Banat își deschide porțile pentru a le oferi participanților oportunitatea de a afla cum se prepară apa de trandafiri. Gazdele evenimentului, Vasilica și Ciprian Grecu, producători locali de trandafiri, vor împărtăși cu pasionații rețeta tradițională și ingredientele necesare pentru a obține acest lichid prețios. În plus, vor fi disponibile detalii suplimentare și posibilitatea de a vă înscrie la atelierul respectiv pe website-ul www.eat-local.ro.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Mâncare ca în Banat

Programul evenimentului Brunch în Banat este plin de activități captivante pentru întreaga familie. Între orele 11:00 și 13:00, participanții vor putea bucura de un brunch delicios, preparat cu grijă de gazdele Vasilica și Ciprian Grecu. Pe lângă mâncărurile tradiționale, meniul va fi îmbogățit cu aroma subtilă a trandafirilor. După brunch, între orele 13:00 și 15:00, se va organiza un tur ghidat în Curtea, oferind ocazia de a vizita Biserica de lemn, Muzeul etnografic și plantația de trandafiri a gazdelor.

Lista preparatelor din meniu este impresionantă și satisfacă toate gusturile. De la pâinea de casă cu untură și boia, la ciorba de fasole cu ciolan și plăcintele cu brânză sau măr, fiecare mâncare este o încântare pentru papilele gustative. Brânza de vacă și de oaie, cașcavalul de casă și salata de vinete completează selecția de delicii locale.

Participarea la eveniment este deschisă tuturor, iar prețurile sunt accesibile. Adulții vor plăti 150 lei pentru acces, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor plăti 75 lei, iar cei sub 7 ani vor avea intrarea gratuită. Pentru a vă înscrie și a vă asigura un loc la acest eveniment memorabil, accesați www.eat-local.ro.

Cum a început Vasilica şi Ciprian Grecu afacerea cu trandafiri

Vasilica și Ciprian spun că afacerea cu trandafiri este destul de profitabilă însă necesită și multă muncă. Luna iunie și o parte din luna iulie este perioada când se culege recolta. Trandafirii, din soiuri originare din Iran și Damasc dar cumpărați din Bulgaria, se culeg în această perioadă și petalele se transformă în tot felul de produse.

Dulceața este unul din cele mai comune, însă cei doi fac și sirop, ceai și oțet. Uleiul de trandafiri, este unul dintre cele cele mai scumpe și cele mai căutate, dar și cel mai greu de obținut.

“Prin 2014, ne-a venit ideea, după discuţii cu alte persoane, când am aflat că ar fi o afacere bună. În ideea de a extrage uleiul de trandafir. Asta a fost dorinţa noastră. Doar că pentru extragerea uleiului de trandafir este nevoie de mult mai mult decât am eu. Ai nevoie de un hectar să scoţi un litru de ulei. Eu, cu toată suprafaţa pe care o am, scot cam zece mililitri. În plus, ai nevoie de echipamente special, ustensile ca de laborator. Se obţine prin distilare. Încă nu suntem la acel nivel. Dar vreau să măresc suprafaţa”, a explicat Ciprian Grecu.

Uleiurile de trandafiri, greu de obținut

Cultivatorii de la Curtea folosesc în special Rosé de Rescht, un trandafir originar din Iran şi Trandafirul de Damasc.

“Noi am cumpărat butaşii din Bulgaria. E renumită această ţară pentru Valea Trandafirilor. Butaşii odată cumpăraţi rămân şi 12 ani. Dar poţi să-i şi întinereşti. Îi tai drastic iarna, iar primăvara ei reîntineresc. E o cultură pe termen lung. Pot să-mi fac singur butaşi, cu puieţi. Ei cresc foarte repede. Important de spus că facem totul bio. Nu folosim chimicale”, a adăugat Ciprian Grecu.

Ciprian povestește că e multă muncă la plantația de trandafiri.

“Din primăvară, din luna aprilie, până prin septembrie, octombrie. Începem cu dezmuşuroitul, sapă, arătură, pregătirea terenului, fertilizare, iar când înfloresc începe culesul. Acum, în iunie, suntem în plină înflorire. Pentru dulceaţă de trandafir am cules prima dată, apoi pentru sirop, am uscat şi pentru ceai. Facem şi apă de trandafiri, mai nou avem şi oţet de trandafir”, a adăugat Vasilica Grecu.

Dulceaţa de trandafiri este cel mai comun  produs care se obține dintr-o astfel de plantație, dar este o veritabilă delicatesă. Iată şi cum se obţine.

“Pentru dulceaţă, nu se foloseşte toată petala. Partea albă este amăruie, nu se foloseşte. Se frământă, se fierbe siropul în care se pun petalele şi stau trei-patru ore lângă ele. Să ştiţi că nu toţi oamenii sunt deschişi la dulceaţa de trandafiri, e foarte parfumată. E excelentă pentru papanaşi sau clătite. Pentru siropul de trandafir, petalele se opăresc, după care se scurg şi se pun la fiert. Apa de trandafiri se poate folosi în alimentaţie, la clăite, prăjituri, la însiroparea blaturilor, dar şi în cosmetică, pentru tonifierea pielii, pentru ten. Oţetul e bun la salate”, a mai adăugat Vasilica Grecu.

Problema agricultorilor este, momentan, piaţa de desfacere. Produsele nu se găsesc în comerţ, dar pot fi cumpărate din diverse târguri din Banat.  Sau, dacă aveţi drum şi ajungeţi chiar aproape de sursă, în cadrul proiectului Mic dejun la Margina.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns