Locuri din Banat

FOTO Giganții de piatră din Banat. Locul unic care te face să crezi că ești într-un tărâm al basmelor

Foto Cristian TZECU

Dacă îți dorești să evadezi din agitația orașului și să descoperi un loc magic, cu o poveste fascinantă, atunci nu trebuie să ratezi o vizită la Pietrele Cohului din Banat. Situate în apropierea comunei Pietroasa, județul Timiș, aceste stânci înalte îți vor lua ochii și creează o lume  de basm.

RETIM

Accesul la Pietrele Cohului este facil și se face de pe autostrada Timișoara-Deva, cu coborâre la Margina. După aceea, trebuie să urmezi drumul spre Românești și să ții cont de indicatoarele care îți vor arăta direcția către Pietroasa. Înainte de a ajunge în comună, trebuie să iei un drum forestier la dreapta, iar la intrarea pe traseu vei găsi un panou informativ. Traseul de aproximativ 5 km este marcat și va fi ușor de parcurs. Totuși nu o faceți cu o mașină foarte joasă, dacă țineți la ea. Loganul se descurcă perfect, pe acest drum.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Foto Cristian TZECU

Labirintul natural format din stânci înalte, asemeni unor uriași ce străjuiesc înălțimile, este o atracție turistică unică în zona Banatului. Pietrele Cohului sunt, cel mai probabil, martori de eroziune, asemeni altor obiective turistice celebre, precum Babele sau Pietrele Doamnei.

Pe Valea Bălească a fost cale ferată forestieră, cu ani și ani în urmă, fiindcă pădurea se exploata, inclusiv în vremea Austro-Ungariei și mai apoi inclusiv vremea regalității, iar mai apoi în perioada socialismului, atunci era foarte judicios exploatată. În acest sens, buștenii erau duși la fabricile de mobilă, iar lemnul de foc, ca nu-l mai transporte, făceau bocșe, însemnând: lemnul se clădea ca un mușuroi uriaș peste care se punea paie și peste care se punea pământ. Deci toată Valea Bălească, inclusiv sub pietrele Cohului, în câteva locuri sunt niște vetre de bocșă și atunci, eu bănuiesc nu-i vorba de bucătărie coh, ci de pietrele celui care făcea aceste bocșe”, spune Iosif Martinescu, localnic și coordonator al Asociației Verde de Banat.

În zonă, mai poți să descoperi și alte obiective turistice, precum Sfinxul din apropierea satului Crivina de Sus, dar și peisaje de o frumusețe rară, care îți vor rămâne în suflet. De asemenea, localnicii sunt foarte primitori și vor oferi oaspeților o primire caldă și ospitalieră, specifică zonei.

„Acolo, la Bălești a fost un sat. Deasupra de Pietrele Cohului, undeva către Crivina, acolo a fost un alt sat, Trifești. În perioada turcilor, știți expresia istorică: jugul de lemn al exploatării otomane a fost înlocuit cu jugul de fier, mult mai greu al exploatării habsburgice, fiecare gospodărie avea foarte clar obligații și atunci satele astea s-au format de fugari, oameni de răzvrătiți, care nu erau neapărat hoți sau bandiți, dar care au fugit de exploatarea feudală pentru a nu plăti taxe și impozite, care erau deseori foarte, foarte greu de plătit. Au fugit pe culmile izolate, unde deseori nu erau găsiți de nimeni și au format aceste cătune”, spune Martinescu.

În concluzie, dacă ești în căutarea unei experiențe de neuitat în mijlocul naturii, atunci nu trebuie să ratezi o vizită la Pietrele Cohului din Banat. Acolo vei putea descoperi o lume de basm, presărată cu stânci înalte, asemenea unor giganți de piatră ce te vor cuceri cu frumusețea lor unică.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns