În anul 1840 se construieşte “curia” (conacul) familiei de baroni, amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. Amplasamentul domeniului, vizibil în hărţi din anii 1860, este identic cu cel de astăzi.
După anul 1874, domeniului trece succesiv în proprietatea altor familii: 1874 arhiducele Ioan de Toscana, în 1877 este proprietară Francisca Todesco, în 1879 proprietarii au fost Eross Bela şi Gheza, iar de la aceştia, în 1888, l-au cumpărat Kastory Ioan şi Mihai, ultimul rămânând proprietar pentru o perioadă mai îndelungată.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial domeniul a fost cumpărat de către Toma Surlaş, un comerciant din Timişoara.
În anii 60 domeniul este naţionalizat de regimul comunist şi trecut în proprietatea statului. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat ca şi casă de protocol pentru societatea Comtim. În anul 2004 este redobândit de proprietarii de drept.
Conacul Hodoni, recent restaurat, este declarat monument istoric, fiind inclus pe lista monumentelor de arhitectură a judeţului Timiş. Conacul Hodoni este o locaţie destinata exclusiv evenimentelor de ţinută, situată în mijlocul naturii, într-un domeniu de peste 10 hectare, format din parc dendrologic cu specii rare de copaci, iaz şi livadă cu multe feluri de pomi fructiferi.
Fie că este vorba de evenimente private, ca nunţi, botezuri, reuniuni de familie sau de firmă ca prezentări, conferinţe, seminarii, training-uri, sesiuni de teambuilding, Conacul Hodoni este o locaţie rafinată şi discretă. Se pot organiza evenimente atât indoor cât şi outdoor.
Salonul principal, format din trei încăperi în anfiladă, poate primii până la o sută de persoane.
FOTO conaculhodoni.ro