În data de 17 noiembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, suspendată apoi prin Ordonanta de urgență nr. 45 din 30 iunie 2017 pana in data de 1 Decembrie 2017,dată de la care a intrat în vigoare. Deși prevede o serie de măsuri și sancțiuni pentru cei care nu o respectă, puțini știu de această lege.
Măsurile care trebuie luate de operatorii economici în cazul în care alimentele se aporpie de expirarea datei limite de expirare.
Măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;
- măsuri privind vanzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum;
- măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării ANSVSA, cu obligația respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de igienă, inclusiv cerințele privind temperatura pe perioada depozitarii și transportului, precum și la etichetarea corespunzătoare;
- măsuri pentru direcționarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, categoria a 3-a pentru consumul unor categorii de animale;
- măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost;
- măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificarii lor prin transformare în biogaz;
- măsuri privind dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare a produselor rămase după parcurgerea etapelor de mai sus.
Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți la punctual 2, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.
Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi catre asociații, fundații și intreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comerciantilor, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producatorilor și procesatorilor.
Asociațiile și fundațiile pot comercializa alimentele oferite, cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, în cazul preluării de la comercianți, respectiv cu maximum 25% + TVA din prețul de producție, în cazul preluării de la producători sau procesatori.
Amenzi aplicate
Potrivit Legii nr. 217/2016, încalcarea măsurilor prevazute mai sus se sanctionează cu amendă contravențională, diferențiată în funcție de tipul operatorului economic:
- amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microintreprinderi;
- amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru intreprinderi mici și mijlocii;
- amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru intreprinderi mari.
Transferul alimentelor catre entitățile inregistrate A.N.S.V.S.A. se face în baza unui contract de donație sau sponsorizare.
mai multe informații găsiți pe inchide-stinge-recicleaza.ro