Locuri din Banat

Încă o clădire de patrimoniu din Băile Herculane se reabilitează. Costurile totale se ridică la 36,4 milioane de lei

Clădirea cunoscută ca Pavilionul 6, de lângă statuia lui Hercule, se află în plin proces de consolidare şi reabilitare.

RETIM

Conform contractului, încheiat cu antreprenorul general –  Asocierea S.C. PEGASUS ENGINEERING S.R.L. (lider) și RESEARCH CONSORZIO STABILE S.C.A.R.L., durata de execuție a lucrărilor este de 36 luni de la data primirii ordinului de începere a lucrărilor, respectiv până la data de 30.09.2021.

Winter Sale 2025

Prin Hotărârea Guvernului nr. 992/27.12.2019, au fost reaprobați indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de execuție. Clădirea este cu regim de înălţime subsol, parter, mezanin, 2 etaje şi mansardă, cu o suprafaţă construită de 1.090,20 mp, o centrală termică –clădire cu regim de înălţime parter cu suprafaţă construită de 153 mp și suprafața de teren de 1.586 mp.

Prin proiectul de investiție se propune asigurarea funcțiunilor pentru activitățile și serviciile de sanatoriu medical, pentru refacerea capacității de muncă a personalului Ministerului Apărării Naționale și a familiilor acestora și pentru creșterea calității vieții pentru pensionari, veterani etc., precum și punerea   în valoare a clădirii declarată monument istoric. De asemenea, lucrările propuse influențează pozitiv zona din punct de vedere ambiental, turistic și social. Clădirea studiată este monument de arhitectură, înscris menţionat de Lista Monumentelor Istorice la poziţia 442, cod CS-II-m-B-11009, cu denumirea –fostă Ospătăria cea mare, apoi Hotel „Arhiducele Franz Josef”, Pavilion 6, Hotel Dacia, a fost edificată între anii 1812 –1824, suferind modificări radicale în anul 1906. Începând cu anul 1880 și până în anul 1960, imobilul a fost deţinut în proprietate de către Ministerul Apărării Naţionale, având destinaţia de sanatoriu militar.

După această dată, clădirea a fost deţinută de către Societatea Comercială „Hercules” S. A. dar care, începând cu anul 1990, nu a mai utilizat acest imobil. Imobilul este proprietatea privată a Ministerului Apărării Naţionale, în baza Sentinţei civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraş-Severin, rămasă definitivă şi irevocabilă. Imobilul a intrat efectiv în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale în anul 2004.

Până în prezent s-au executat circa 15 la sută din totalul lucrărilor. Au fost finalizate lucrările de desfaceri interioare, demolare centrală termică – pavilion G, consolidare fundații și pereți subsol, precum și execuția branșamentelor la utilități (apă, canalizare și energie electrică) și se realizează consolidări la parter și etajul I.

„În urma decopertărilor efectuate a rezultat necesitatea îmbunătățirii soluțiilor de consolidare și reparare inițiale, rezultând o serie de cantități de lucrări suplimentare.  În urma reaprobării indicatorii tehnico-economici ai investiției, U.M. 02517 Craiova a inițiat procedurile de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor suplimentare de reabilitare arhitecturală, necesare pentru implementarea noilor soluții tehnice stabilite prin proiectul tehnic actualizat și revizuit, urmând ca acestea să fie achiziționate până cel târziu la sfârșitul lunii aprilie 2020, astfel încât execuția lucrărilor suplimentare să nu afecteze în mare măsură durata de execuție contractuală”, ne-a comunicat Biroul de Presă al MApN.

Costurile totale pentru reabilitarea imobilului se ridică la 36,4 milioane de lei.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns