Locuri din Banat

Închiderea mănăstirii din Herculane, loc de pelerinaj pentru turiști, este subiect de dispută între primar și episcopie

FOTO episcopiacaransebesului.ro

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Băile Herculane, un loc sacru de pelerinaj pentru turiști și credincioși, se confruntă cu amenințarea închiderii, generând o puternică reacție din partea comunității locale. Primarul Cristian Miclău a transmis o scrisoare către Episcopul Lucian, exprimând profunda nemulțumire a locuitorilor față de această decizie.

RETIM

În scrisoare, primarul a subliniat gradul de indignare atins de comunitate în urma veștii că mănăstirea ar urma să fie închisă. „Vine lumea la primărie în audiențe, telefoanele îmi sună mereu ca să fac ceva să nu se închidă această Sfântă Mănăstire,” a declarat primarul Miclău.

Winter Sale 2025

Miclău a reiterat rolul său ca pastor al locuitorilor, subliniind responsabilitatea sa de a acționa în interesul lor. „Așa cum dumneavoastră în calitate de Episcop sunteți pastorul sufletelor din eparhia dumneavoastră, așa și eu în calitate de primar sunt pastorul locuitorilor,” a subliniat el.

Primarul Cristian Miclău: „În acest loc s-au întâmplat multe minuni”

Primarul a subliniat impactul emoțional și spiritual al mănăstirii asupra comunității, menționând numeroasele vindecări și experiențe spirituale trăite acolo. „În acest loc s-au întâmplat multe minuni, mulți oameni s-au vindecat, multe suflete au fost salvate, mulți copii care au stat să cadă în lumea grea a păcatelor au fost aduși la o viață curată și acum au meseriile lor și vin și aduc mulțumiri și laude Maicii Domnului. Aici este un Duh, un Duh al mănăstirii care este simțit în sufletul localnicilor, în sufletul turiștilor,” arată primarul în scrisoarea către episcop.

Miclău a adus în discuție și deschiderea autorităților locale pentru sprijinirea bisericii. „Primăria Băile Herculane oferă gratuit un spațiu generos pentru Protopopiat în cel mai frumos monument istoric din Herculane,” a subliniat el.

În final, primarul a subliniat consecințele grave ale închiderii mănăstirii nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru imaginea orașului și a bisericii, precum și impactul asupra autorităților religioase locale. „Închiderea mănăstirii ar duce la afectarea imaginii bisericii și implicit la afectarea imaginii dumneavoastră în calitate de Episcop,” a conchis el.

Nu s-a pus problema închiderii mănăstirii

Episcopia, prin vocea purtătorului de cuvânt, arhimandrit Casian Ruseț, susține că nu se pune problema închiderii mănăstirii. Conform declarației purtătorului de cuvânt, totul ar fi un zvon, lansat în urma schimbării administratorului.

„În primul rând aș vrea să precizez faptul că Episcopia nu are competența să desființeze o mănăstire. De aceea nu există deocamdată și nici pentru viitor o hotărâre sau o propunere pentru desființarea mănăstirii. Hotărârea care s-a luat are legătură cu conducerea mănăstirii, după ce administratorul, părintele Nectarie Câșlariu a optat să renunțe la administrarea mănăstirii, pe considerentul că episcopul Caransebeșului a participat la Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, nefiind de acord cu acest punct de vedere și cu atitudinea obișnuită pentru noi în Banat de a avea un dialog cu celelalte biserici. În mod firesc, după ce postul de administrare rămâne vacant, competența revine episcopiei este de a schimba administratorul, drept pentru care a fost numit părintele Ciprian Midia, care a mai viețuit o perioadă la această mănăstire”, spune purtătorul de cuvânt.

Arhimandritul Casian Ruseț mai spune că scrisoarea primarului din Herculane a fost lansată în spațiul public fără a exista o consultare cu Episcopia înainte și nu exclude posibilitatea ca zvonurile privind desființarea mănăstirii să fie fost o diversiune chiar a fostului administrator. Am încercat să-l contactăm și pe părintele Nectarie, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns