INEDIT

Jucăriile fabricate în vestul țării, printre cele mai vândute din România și Europa, în urmă cu jumătate de secol

FOTO www.mnir.ro

Anii 1960 și 1970 au fost vremuri de aur pentru producția de jucării în România. Cu fabrici de prestigiu și un arsenal de imaginație, țara noastră a adus pe piață o varietate uimitoare de jucării care s-au bucurat de succes și în afara granițelor. În acele decenii, România a devenit un jucător important pe scena globală a jucăriilor.

Distractie pe patine

Întreprinderea „9 Mai” din Lugoj a fost faimoasă pentru stropitorile, jucăriile cu cheiță și caruselele sale. A fost locul unde copiii români și-au găsit primele minunate amintiri de jucării care au rămas cu ei pe tot parcursul vieții.

RETIM

Fabrica de Mase Plastice „MAP Oradea” a adus în viață jucării din plastic, transformând acest material versatil în jucării minunate. Cooperativa „Arta Lemnului” a produs figurine, trenulețe și jocuri din lemn. Aceste jucării au fost apreciate nu doar pentru aspectul lor frumos, ci și pentru calitatea lor durabilă.

„Agatex” din Timișoara a produs trenulețe, tamburine și alte jucării din metal. Dar, poate cea mai celebră dintre toate a fost „Arădeanca,” care a creat sute de modele de păpuși. Aceste păpuși au devenit în scurt timp prietenele de suflet ale multor copii din întreaga țară.

O trăsătură remarcabilă a acestei epoci a fost orientarea spre export. Toate aceste fabrici exportau 80% din producție, și jucăriile românești au concurat calitativ cu cele din Occident. Aceasta a fost o dovadă a măiestriei și a devotamentului lucrătorilor din industria jucăriilor din România.

Întreprinderea Poligrafică Banat, cea mai mare fabrică de jocuri din carton, cu peste 1000 de angajați, a creat jocuri care au rămas în inimile a milioane de copii români. De la „Animalele din continente” la „Piticot” și „Dacii și Romanii,” aceste jocuri au adus zâmbete pe fețele copiilor și adulților deopotrivă.

Așadar, anii ’60 și ’70 au fost o perioadă plină de creativitate și măiestrie în industria jucăriilor din România. Aceste jucării au adus bucurie în inimile multor generații și au făcut România un nume cunoscut în industria jucăriilor la nivel internațional. Deși acea epocă poate să nu mai existe, amintirile jucăriilor românești de calitate rămân vii în inimile celor care le-au posedat și le-au iubit.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns