Cu bune, și cu rele, românii sărbătoresc la 1 Decembrie Ziua Națională. O zi în care toți ne simțim un pic mai mândrii că suntem români, mai buni și mai uniți, în ciuda neajunsurilor din țara în care trăim. De 1 Decembrie, fiecare român sărbătorește așa cum știe mai bine, în funcție de posibilități.
Ziua de 1 Decembrie marchează unirea, momentul apariției României Mari, ce s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918. Așa cum era și normal, fiind vorba despre o sărbătoare de un asemenea calibru, românii o celebrează mai ales într-un mod culinar. Fiecare român va avea astăzi pe mese bucate alese tradiționale, cum sunt micii cu muștar, fasolea cu ciolan, dar și un pahar de țuică sau de vin românesc.
Printre tradițiile care se respectă cu sfințenie în fiecare an de 1 Decembrie se numără și arborarea drapelului național în balcon, pe poartă sau la geamul caselor. Drapelul este arborat la instituțiile de stat din toată țara, conform legii.
Ziua Națională este marcată prin parada militară de la Arcul de Triumf, dar și alte parade din orașele importante ale țării, mai ales Alba Iulia, oraș cu o importantă semnificație pentru unire. Se depun coroane de flori la monumente ale eroilor, iar după-masa se organizează spectacole, concerte și evenimente în aer liber. În 2022, evenimentele de acest gen au fost reluate complet sau parțial, pandemia fiind de domeniul trecutului.
Nu în ultimul rând, ziua de 1 Decembrie înseamnă și o zi de reculegere, de rugăciune și de cunoaștere a istoriei statului român, atât pentru cei mai tineri, cât și pentru cei mai în vârstă dintre noi. Asta mai ales că ne aflăm deja în postul Crăciunului.
La mulți ani!