Locuri din Banat

„La Trompetist”. De unde vine denumirea clădirii în care se spune că tatăl poetului Nikolaus Lenau și-a „tocat” o parte din avere VIDEO

Clădirea „La Trompetist” este cunoscută și „Casa Cuza” FOTO opiniatimisoarei.ro

Una dintre clădirile Timișoarei cu o istorie aparte este „La Trompetist”, cunoscută în oraș și „casa Cuza”, fiind locul în care domnitorul român a petrecut două nopți în drumul său spre exil.

RETIM

Aflată pe strada Augustin Pacha nr. 6, clădirea „La Trompetist” apare pe planul din 1746 – 1747 doar cu zidul exterior de la colţul dintre Str. Pacha şi Eugeniu de Savoya. Potrivit Infocentrului Turistic Timișoara, în 1752 – casa aparţinea judelui urban Anton Seltmann. Se pare că de atunci funcţiona şi ospătăria şi hanul „La Trompetist”, conduse de un fost trompetist militar.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Clădiirea a funcționat ca hotel şi restaurant în sec. al XIX-lea. Imobilul a fost reconstruit şi supraetajat la sfârşitul sec.  al XIX-lea. În prezent clădirea, ale cărei fațade au fost refăcute recent, are locuinţe la etaj, iar la parter e deschis un restaurant.

Legendele și povestirile locului spun că împăratul Francisc al II-lea a poposit în 1817 la acest hotel, iar tatăl poetului Nikolaus Lenau şi-ar fi “tocat” o parte din avere în acest hotel.

Între 7 şi 8 martie 1866, aici a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, aşteptând să ia trenul pentru a putea pleca în exil, spre Europa Centrală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns