Aproape de orașul Anina se află lacul și barajul Buhui întins pe o suprafaţă de 1,6 km pătrați cu o adâncime a apei care poate atinge și 27 metri. Barajul are o grosime la coronament de 8 metri, iar la bază de circa 15 metri.
Este un colos cu o lungime de 60 m și cumulează un volum de 500.000 m3 de apă și a fost construit în anul 1908 cu scopul de a alimenta cu apă localitatea Anina.
Apa se scurge subteran pe o lungime de 3217 m apoi ajunge la suprafaţă în peştera Buhui, de unde printr-un tunel ajunge la Anina. Lacul Buhui este primul lac de acumulare subteran și cel mai vechi lac artificial din România
În apropierea și chiar și pe malul lacului există câteva locuri parcă înadins create de natură pentru turiști, unde aceștia se pot delecta cu frumusețile naturale având senzația că timpul stă pe loc. Dacă se urmează drumul după baraj și locația amenajată a Ocolului Silvic Anina, se poate descoperi un izvor cu apă de rece, limpede și pură cum numai în munți poate exista. Bineînțeles că traseele sunt variate, de aici drumeții putând continua vizitarea mai multor obiective, drumurile și potecile fiind, în marea lor majoritate, marcate. În zona lacului se întâlnesc peisaje deosebite în orice anotimp, dar mai cu seama iarna când oglinda apei îngheață parțial sau chiar în întregime.
Cabana Buhui, un loc ideal de relaxare
Pe malul lacului există o cabană a Ocolului Silvic Anina, unde turistul poate înnopta. Situată la o altitudine de 640m cabana Buhui oferă cazare și masă și este un loc ideal pentru odihnă, pescuit, plajă, sport nautic sau drumeții, loc de joacă pentru copii, teren de sport și alte multiple posibilități de agrement.
Accesul spre Lacul Buhui începe de la Anina de pe DN58 din dreptul Cimitirului Sigismund, urmând drumul forestier către lac.
Pădurea din jur este alcătuită din diferite specii de rășinoase și foioase dispuse pe zone de altitudine. Încă din 1835 administrația locală s-a îngrijit de dezvoltarea fondului forestier dezvoltând plantații de rășinoase: brad, molid, larice, duglas și pin negru. Duglasul verde este un arbore veșnic verde puternic, atingând o înălțime de 100 m, cu o grosime a trunchiului de 4 m.
Clima blândă a favorizat apariția formațiunilor vegetale cu caracter mediteranian, precum, alunul turcesc, liliacul sălbatic, curpen, sânger și corn.
Faună bogată
În acest spațiu generos s-au dezvoltat numeroase specii de animale sălbatice, cum sunt: lupi, mistreţi, vulpi, căprioare, iepuri, veveriţe, salamandre iar pe stâncile calcaroase trăiește și vipera cu corn și mai nou a fost identificată și existența scorpionului.
În Peştea Buhui putem întâlni specii de animale mici, dar şi urmele fosile ale animalelor care au trăit demult.
Dacă în această zonă întâlnim o bogată diversificare a faunei și florei nici natura nu se lasă mai prejos și răsplătește turistul cu poieni întinse și care oferă posibilitatea desfășurarea activităților turistice cât mai diversificate în zona protejată a Lacului Buhui, denumit „Contur Lac Buhui”, în lungime de 3.5 km.