Aflate în județul Gorj, în comuna Padeș, Cheile Corcoaiei sunt o arie protejată de interes național, care corespunde categoriei a IV IUCN, adică o rezervație naturală de tip mixt. Acest tezaur natural are o suprafață de 34 hectare și se află în Munții Mehedinți, în nord-estul satului Cerna-Sat.
Declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, rezervația naturală Cheile Corcoaiei este inclusă în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și reprezintă o zonă de chei, cu forme de relief spectaculoase, compuse din marmite, abrupturi stâncoase și lapiezuri, în valea Cernei. Flora și fauna acestei zone sunt specifice Carpaților Meridionali.
Drumul până la Cheile Corcoaiei poate fi anevoios, fiind un drum de pământ, care unește Băile Herculane și Cerna Sat pe DN 66 A. De la asfaltul DN 67 D, este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge la chei, însă această călătorie va fi încununată de o priveliște spectaculoasă a Văii Cernei, cu pereți de stâncă înalți și bolovani imenși.
Cerna Sat, prima localitate după părăsirea asfaltului, poate părea părăsită, însă este important să treceți prin ea pentru a ajunge la chei. Acestea sunt situate la scurtă distanță de drum, astfel încât puteți lăsa mașina în apropiere și începe explorarea acestui minunat loc.
Cheile Corcoaiei sunt deosebite prin forma inedită a pereților lor, sculptați de apă în cursul mileniilor. Acest tunel din stâncă, cel mai copleșitor și deosebit, poate fi explorat în 15-20 de minute, într-o călătorie care va rămâne în amintire pentru totdeauna.
Legenda Cheilor Corcoaiei: Iovan Iorgovan – eroul mitologic din Valea Cernei
Pe valea Cernei din Munții Mehedinți, legenda despre eroul mitologic Iovan Iorgovan, adesea comparat cu faimosul erou grecesc Hercules, este foarte cunoscută. În varianta românească a mitului, hidra se refugiază în munți prin zona Closanilor, iar Iovan Iorgovan își încearcă paloșul pe o stâncă uriașă care se prăbușește și formează astfel podul de la Ponoare. În Cheile Corcoaiei, eroul se luptă cu hidra și îi taie unul dintre cele cinci capete. Hidra scapă, lăsând în urmă traseul sinuos al Cheilor Corcoaiei, cu speranța că va ajunge prima să se scalde din nou în izvoarele termale pentru a-și recăpăta puterile.
Cu toate acestea, Iovan Iorgovan ajunge primul, se scaldă și își revine, apoi îi taie încă un cap hidrei. Acțiunea se repetă de fiecare dată până când hidra, rămasă doar cu două capete, fuge pe valea Cernei către Dunăre.
În folclorul local, Iovan Iorgovan mai este descris ca un haiduc vestit și un vânător iscusit, care a trăit probabil înainte de secolul al XVIII-lea, cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Peșterile importante din zona Munților Mehedinți și culoarul montan al Cernei, în special în jurul localităților Orșova, Baia de Aramă, Băile Herculane și Tismana, sunt descrise în folclorul local ca fiind locuri de refugiu ale acestui erou.