Locuri din Banat

Locul unde poți uita de zilele de izolare. Clisura Dunării te așteaptă cu o ofertă de nerefuzat

FOTO Cosmin Tanasa/fantasticulbanat.ro

Cărăşenii din Clisura Dunării aşteaptă cu nerăbdare ridicarea restricţiilor impuse în turism pentru a-i putea primi pe vizitatorii dornici să se relaxeze în zonă, unde se pot bucura de peisaje şi de gastronomia locală.

RETIM

Dacă vă doriţi să uitaţi de perioada de izolare cu o ieşire prelungită în natură, Clisura Dunării este minunată în această perioadă. Veţi găsi aici liniştea şi relaxarea, atât de căutate în aceste timpuri complicate, precum şi condiţiile de curăţenie perfectă care să vă facă să vă simţiţi în siguranţă, o gastronomie diversificată cu specific sârbesc, cehesc sau bănăţean.

Fidelity by Iulius Mall

Oferta de activităţi e şi ea variată: drumeţii pe cărările de munte cu aer  curat, plimbări cu şalupa pe Dunăre, tranzitarea Dunării cu bacul Baziaş 4 în Serbia, vizitarea morilor de apă, a mănăstirilor, a peşterilor, a insulei cu cai sălbatici şi a altor obiective turistice din Clisura Dunării. În acest moment, localnicii încearcă şi revitalizarea treptată a evenimentelor de tip târguri, festivaluri şi concursuri gastronomice (ciorbă şi preparate din peşte) în zonă.

Trasee spectaculoase şi obiective pitoreşti

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Dunărea Moldova Nouă, spune că majoritatea obiectivelor din zonă sunt foarte accesibile şi pot fi incluse în pachete de weekend, săptămânale sau pentru perioade mai lungi. „O ofertă de nerefuzat pentru cei care doresc să vină într-o scurtă ieşire este traseul Moldova Nouă Gârnic. E pe Drumul Judeţean 571.

Din Moldova Nouă spre Gârnic, unde puteţi vizita Peştera Gaura Haiducească cu legenda haiducilor lui Iorgovan, puteţi în continuare vizita cascadele de pe Valea Mare, cascade care cad de la o înălţime de 20 de metri. Puteţi face un popas la pensiunea Gernic din Gârnic, satul de pemi din zonă, de cehi, unde specificul este cehesc. Tot aşa puteţi vizita un muzeu etnografic al cehilor, un muzeu pus la punct, cu obiecte tradiţionale culturii pemilor. Mai aveţi în zonă un alt obiectiv spectaculos, este vorba despre morile pe apă, cu ciutură, care funcţionează şi în prezent la fel ca acum sute de ani. Aveţi aer curat, satul fiind la o altitudine de 700 de metri, faţă de nivelul Dunării. Este un loc ideal de relaxare, fie că alegeţi să veniţi doar într-un weekend sau că veniţi pentru o perioadă mai lungă. De aici, din sat, puteţi să coborâţi pe Valea Sicheviţei, trecând pe la salva de mori pe apă, ieşiţi în comuna Sicheviţa, unde aveţi mănăstirea de la Gornea, un muzeu etnografic de renume, «Dragomireasa», din satul Gornea, şi ieşiţi în DN 57, drumul care leagă Moldova Nouă de Orşova“, spune Corneliu Martin.

Deliciile de pe Clisură, care se topesc în gură

Gastronomia locală e un deliciu şi e bazată în mare parte pe peşte de Dunăre, dar şi pe produse tradiţionale. „Noi avem mai multe trasee turistice în zonă, dar să ştiţi că la fiecare traseu există pensiuni cu terase unde puteţi opri şi servi ce vă doreşte inima. Cam peste tot găsiţi ciorbe şi preparate din peşte. Somnul e folosit mai ales pentru ciorbă, în timp ce preparatele celelalte se fac din şalău. Mai e şi carasul, însă nu este foarte căutat pentru că are mai multe oase, chiar dacă are un gust deosebit. Pemii au plăcinta lor specifică, sârbii au pleşcaviţa şi alte produse specifice“, spune preşedintele Asociaţiei Dunărea Moldova Nouă.

Dacă ajungeţi în satul pemilor, nu e obligatoriu să căutaţi o pensiune, pentru că majoritatea vă pot oferi cazare sau o masă caldă chiar la ei acasă, fiind autorizaţi la primărie să facă turism. Puteţi să cumpăraţi de la ei brânză preparată după reţeta tradiţională şi alte produse din lapte sau, mai spre sfârşitul verii, puteţi să participaţi la „cazanul satului“, locul unde se face ţuica. „În zona aceasta, prunele sunt cele mai căutate pentru ţuică. Mai spre toamnă, după ce se coc primele prune, se dă drumul la cazan şi este un adevărat spectacol, pentru cei care nu au mai văzut asta“, spune Corneliu Martin.

Cai sălbatici şi legende cu huni

Pentru cei care ajung în zonă este esenţial să ştie că aici circulă foarte multe legende. Cea mai spectaculoasă, după cum spune preşedintele Asociaţiei Dunărea Moldova Nouă, este cea mormântului regelui Atilla Hunul, numit „biciul lui Dumnezeu”, care s-ar afla în cel mai înalt loc de pe Insula Ostrov.

„De la Pensiunea Baba Caia, e un ponton de unde cei de la Parcul Naţional Porţile de Fier fac o plimbare cu ambarcaţiuni uşoare, cu şalupe şi vă duc pe Ostrov. Aici se poate face turul insulei, pe jos. Durează cam trei ore, însă e de o frumseţe aparte. Puteţi să vedeţi caii sălbăticiţi, o floră şi o faună extrordinare, cei de la Parc vă pun la dispoziţie şi binoclu, şi puncte de observare. Sunt multe lacuri, pe insulă, însă nu este permis pescuitul“, spune Corneliu Martin. Dacă vă decideţi să vă cazaţi în zona Moldova Nouă – Gârnic, preţurile nu sunt extraordinar de mari. Pensiunile vă oferă cazare cu micul dejun inclus chiar şi la tarife de 120 de lei pe zi.

Pentru cei care doresc mai multe informații pot contacta Asociația Dunărea Moldova Nouă
Adresa: Strada:Mihai Viteazu Nr. 36/A
Localitatea:Moldova Nouă
Judeţ: Caraş Severin

Telefon

0752387568

E-mail: marticorn@yahoo.fr

info@asociatiadunareamoldovanoua.eu

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns