INEDIT

Mai multe transporturi cu zimbri vor ajunge și anul acesta în Banat, la Armeniș

zimbri-banat-carașFOTO WWF Romania

Mai multe transporturi cu zimbri vor ajunge și în acest an, în Măgura Zimbrilor din Armeniș, Caraș-Severin. Până acum este vorba de aproximativ 20 de exemplare de zimbri, care se vor alătura celor circa 65 care trăiesc deja în Munții Țarcu.

RETIM

„Transporturile vor avea loc în lunile mai și iunie, anul acesta. Vor fi peste 20 de zimbri, așa preconizăm. Sunt turme foarte mari, care s-au acomodat deja unii cu alții, în rezervațiile din Europa,  ceea ce este foarte important, pentru că face procesul de reintroducere în natură mai facil. Aceștia au nevoie de monitorizare în fiecare zi, de către rangeri și de către medicul nostru, pentru a ne asigura că sunt în condiții excepționale pentru a fi eliberați în sălbăticie spre finalul acestui an”, ne-a declarat Bianca Ștefănuț, specialist comunicare WWF România.

Fluturi și albine vii - expoziție

Pentru a sprijini acest efort, reprezentanții WWF România au lansat campania „Zimbrii au nevoie de tine”, prin care cei care doresc pot face donații.

„Poți susține supraviețuirea noilor zimbri veniți din rezervații – prin asigurarea de hrană suplimentară, vitamine și medicamente. Astfel, vei crește șansele zimbrilor în procesul de adaptare – de a fi mai puternici și capabili să se înmultească. 32 de kg de hrană / zi! Atât consumă în medie un zimbru adult, dar asta nu este totul! Dieta zimbrilor este variată și asigură funcții esențiale pentru protejarea și creșterea biodiversității dintr-un areal vast de păduri și pajiști. Împreună putem să îi cunoaștem mai bine și să îi ocrotim pentru a ne bucura de beneficiile naturii”, arată cei de la WWF România.

Procesul de reintroducere a zimbrilor în Munții Carpați, început în urmă cu șapte ani, este un succes. Exemplarele aduse până acum s-au adaptat rapid la condițiile de mediu din Munții Țarcu. Rangerii au observat deja mai mulți viței, care au fost fătați în libertate.

„Acum 7 ani, am început acest proiect unic și foarte ambițios de reintroducere a zimbrilor în sălbăticia Carpaților Meridionali. Avem în prezent 65 de zimbri care cutreieră liberi și pe care îi monitorizăm. Suntem încă departe de a avea o populație viabilă, care să asigure supraviețuirea acestei specii în sălbăticie. Zimbrii noi veniți nu sunt încă integrați în turmă și consumă multă energie pentru a-și asigura hrana sau pentru a evita conflictul cu alte animale. Sprijinul tău este o investiție în sănătatea zimbrilor, în sănătatea naturii, în sănătatea proprie, mai spun cei de la WWF România.

Din donații se asigură: hrana în condții extreme, vitaminele și sărurile minerale necesare, medicamente și logistica necesară acțiunilor de monitorizare. Dacă doriți să sprijiniți demersurile voluntarilor o puteți face donând prin intermediul acestui link https://wwf.ro/doneaza/asigurare-zimbri/

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns