Locuri din Banat

Mănăstirea din Banat unde credincioșii se pot închina la o icoană făcătoare de minuni

O mănăstire din Banat mai puțin cunoscută găzduiește una dintre cele mai renumite icoane din întreaga zonă, ba chiar din toată țara. Este vorba despre Mănăstirea Săraca, o bisericuță așezată în plină câmpie bănățeană, într-un sat numit Șemlacu Mic din Gătaia. La doar 67 de kilometri de Timișoara, mănăstirea are hramul “Schimbarea la Față”, iar biserica veche a lăcașului a fost ridicată tocmai în secolul al cincisprezecelea. 

RETIM

Icoana făcătoare de minuni de la Săraca

La mănăstire există o icoană a Maicii Domnului, despre care se crede că este făcătoare de minuni. Totodată, aici se odihnesc rămășițe pământești ale sfinților Nicolae, Tecla, și Filofteia. Pentru a da o alură mai spirituală zonei, în 1999 un grup de studenți au plantat aici peste 9000 de puieți, din mai multe specii de pomi. Astăzi, la 22 de ani de la eveniment, mare parte din copaci sunt deja maturi, iar mănăstirea este înconjurată de un mic parc dendrologic.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Mănăstirea Săraca – foto: Wikipedia

Istoria Mănăstirii Săraca

Data exactă la care a fost întemeiată mănăstirea rămâne până astăzi un mister. Biserica ar fi fost zidită în jurul anului 1440, de către Macarie, un călugăr de la Tismana. De atunci, mănăstirea a trecut prin alte două ctitoriri. În timpul celei de-a doua, la începutul secolului XVIII, mănăstirea adăpostea o școală unde se învăța și pictură de icoane.

În 1782 austriecii scot la licitație clădirile mănăstirii care sunt cumpărate de către Ioan Ostoici. Acest dregător bogat din Timișoara, lasă mănăstirea în paragină, după ce familia sa o deține timp de 150 de ani, de unde și denumirea actuală de “Săraca”. De-abia în 1932 Mănăstirea Săraca a fost răscumpărată de Episcopia Caransebeșului, revenind la statutul de așezământ monahal.

Desființată din nou în urma decretului comunist din 1959, va funcționa ca parohie. În anul 1963 au început lucrările care au dus la restaurarea completă a bisericii și a picturii. În 1987 s-a reluat viața monahală la insistența mitropolitului Nicolae Corneanu.

Icoana făcătoare de minuni – foto: Wikipedia

Între anii 2001-2005 a fost ridicată noua biserică a Mănăstirii Săraca, pictată între 2006-2007 de pictorii Constantin și Petronia Dumitrescu-Gherghe. Mănăstirea Săraca este cea mai veche din eparhie, fapt pentru care macheta bisericii a fost inclusă în stema Arhiepiscopiei Timişoarei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns