Locuri din Banat

Mănăstirea pentru care s-a a mutat calea ferată. Icoana din Banat pictată de însuși Dumnezeu

foto: Drum Liberfoto: Drum Liber

Dintre nenumăratele lăcașuri de cult ale Banatului, undeva în Caraș-Severin există o mănăstire de-a dreptul specială. Este vorba despre Mănăstirea Piatra Scrisă, situată în apropiere de Armeniș, o zonă a Banatului care excelează prin frumusețea naturală de care dispune. În prima duminică după Rusalii, aici are loc slujba hramului mănăstirii, în mănăstirea care, deși are o poveste uluitoare, este mai puțin cunoscută față de alte lăcașuri de cult.

RETIM

Mănăstirea se află la doar 25 de kilometri de Caransebeș, pe drumul șerpuit printre dealuri spre Orșova. Exact unde șoseaua întâlnește apele Timișului, pe o stâncă de lângă trecerea de peste drum a căii ferate, se află mănăstirea, schitul, clopotnița și clădirea călugărilor.

Fidelity by Iulius Mall

Povestea Mănăstirii Piatra Scrisă

Se spune că mănăstirea a apărut exact în locul în care se află direct după voia lui Dumnezeu. Tradiția locală spune că totul a început după ce un bărbat a găsit o icoană zugrăvită în stâncă. Este vorba despre icoana cu Sfânta Treime, care poate fi admirată și astăzi pe stânca neagră. Icoana ar fi fost descoperită în timp ce se lucra la calea ferată. Datorită icoanei, trecerea căii ferate a fost deviată câțiva metri spre vest de aceasta. 

foto: Drum Liber
foto: Drum Liber

Credincioșii l-au convins pe inginerul care se ocupa de construirea căii ferate să schimbe traiectoria acesteia, deviind ieșirea tunelului spre Armeniș cu câțiva metri față de icoană, pentru a o păstra intactă. Grigore Dragomir, pe atunci primar la Armeniș, a povestit oamenilor vremurilor cum s-a întâmplat totul.

„Noi și mai ales răposatul preot Ilie Sârbu i-am răspuns că acea icoană și acel loc pentru noi și pentru toți trecătorii de lege românească sunt sfinte și că nu trecem niciodată pe lângă ele fără să ne descoperim capul și a ne face sfânta cruce. Cine a fi zugrăvit sfânta icoană, din ce îndemn și împrejurări și când, nu avem cunoștință deplină. Genunchiul de oameni de astăzi și părinții noștri s-au pomenit cu sfânta icoană la loc, unde este acum. Poporul nostru știe să spună predanii. Noi însă nu știm nimic mai ales, – de cum știe poporul. După ce am spus acestea domnului ober-inginer Mihlheisen, a luat în considerare rugarea noastră, căci la croire a încovoiat tunelul așa, că iese spre Armenis cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede și azi”, povestește primarul Grigore Dragomir în documentele vremurilor.

Din tren se vede cel mai bine cotitura pe care calea ferată o ia în timp ce garniturile merg spre Armeniș, la dreapta, deși linia putea merge la fel de bine drept, direct prin stânca pe care stă pictată Sfânta Treime. 

foto: Drum Liber
foto: Drum Liber

Miracolul icoanei de la Piatra Scrisă

Aceasta este povestea pământească, transmisă din generație în generație despre Piatra Scrisă de la Armeniș. Însă un asemenea loc plin de însemnătate spirituală are și alte povești de-a dreptul miraculoase despre cum a ajuns să existe. Se spune astfel că icoana de pe piatra negricioasă nu ar fi fost pictată de mână omenească, fiind realizată de însuși Dumnezeu pentru a arăta că divinul poate interveni direct în viața omului de zi cu zi. 

Se spune că un conducător de oaste creștin, urmărit de armata otomanilor, a căzut cu tot cu cal de pe coama dealului chiar în râul Timiș de sub mănăstirea de astăzi. Ca prin miracol, bărbatul a scăpat nevătămat în urma căderii. Drept mulțumire, bărbatul a dat ordin ca pe stânca de pe care a căzut să fie zugrăvită Sfânta Treime.

foto: Drum Liber
foto: Drum Liber

O altă tradiție spune că, mergând niște călători din Muntenia cu trăsura pe drum, la un moment dat caii s-au speriat, au început să alerge fără control și, tocmai când oamenii se așteptau să se prăbușească în râu, trăsura s-a înțepenit într-o stâncă, chiar în locul care mai târziu s-a numit Piatra Scrisă. Călătorii au scăpat teferi, întru pomenirea întâmplării și preamărirea lui Dumnezeu, ei au pus să se facă icoana.

Se mai spune că un negustor de vite a fost surprins tocmai în Duminica Tuturor Sfinților de o furtună puternică, iar un fulger a despicat stânca sub care se adăpostise, dar ca prin minune dumnezeiască el nu a pățit nimic. Preotul din sat l-a sfătuit să zugrăvească icoana Sfintei Treimi, căci dumnezeirea întreagă l-a salvat din primejdie împreună cu cetele tuturor sfinților care se pomeneau în acea zi.

foto: Drum Liber
foto: Drum Liber

Cum ajungi la Piatra Scrisă

La Mănăstirea Piatra Scrisă puteți ajunge pe Drumul Național 6 dintre Caransebeș și Băile Herculane. Schitul se află la 25 de kilometri de Caransebeș, în satul Armeniș, un loc de o frumusețe deosebită. Dacă veniți cu trenul, puteți opri la Armeniș și de acolo puteți merge pe jos până la lăcașul de cult, pe un drum de aproximativ 2 kilometri.

sursa foto: Drum Liber

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns