Locuri din Banat

Mănăstirea plantelor de leac, din Banatul Montan. Locul unde măicuțele produc tratamente din plante medicinale

Situată la poalele Munților Locvei, în apropierea localității Sasca Montană, Mănăstirea Nera este un loc special, înconjurat de frumusețea naturii. Așezată pe malul stâng al râului Nera, de la care și-a luat numele, mănăstirea este un loc de pace și devoțiune pentru toți cei care îl vizitează.

RETIM

Gândul de a ridica o mănăstire în această zonă îi aparține D-lui Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste și fost președinte al Asociației Filantropice Medical-Creștine Christiana din București. Inițiativa a prins viață în 1994, când au început lucrările de construcție la biserica centrală a mănăstirii, katholikonul. Biserica, care este din lemn și are un plan triconic, a fost sfințită în 1997, la hramul mănăstirii.

Fidelity by Iulius Mall

Mănăstirea Nera este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, iar biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfintei Treimi și a Cuvioasei Parascheva, aleasă floare a monahilor. Mănăstirea are în prezent patru mari corpuri care închid biserica principală într-un patrulater tip cetate, destinate nevoilor viețuirii obștești: chilii, arhondaric, trapeză, ateliere pentru îndeletnicirile călugărițelor, clopotnița și mai multe paraclise pentru rugăciune.

De-a lungul anilor, Mănăstirea Nera a devenit un loc important de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară, dar și pentru turiștii care doresc să se bucure de frumusețea naturii din jur. Râul Nera străbate versanții muntoși din apropiere, formând Chei unice de o deosebită frumusețe, iar pădurea din Munții Locvei oferă o oază de liniște și refugiu pentru cei care doresc să se retragă din agitația vieții cotidiene.

Mănăstirea Nera este un loc deosebit de important și pentru comunitatea locală. Maicile care viețuiesc aici sunt implicate în diferite proiecte filantropice și ajută la dezvoltarea regiunii.

Ceaiuri, tincturi, produse cosmetice și suplimente alimentare de la mănăstire

În prezent, aproape 100 de măicuțe se ocupă de toate activitățile de la mănăstire. De la culegerea plantelor, până la crearea produselor în laborator, toate sunt în grija lor, după cum am am aflat de la măicuța Caliopia.

„Mănăstirea noastră a fost numită și mănăstirea plantelor de leac, ceea ce este un adevăr, pentru că ne-am asumat această cale a căutării unor tratamente naturiste care să valorifice bogata floră medicinală a Banatului. Asta la nivel de obște, ca lucrare obștească, iar acest drag al nostru cu plantele a pornit și prin strădania cunoscutului medic Pavel Chirilă, care ne este ctitor și este cunoscut pentru specializarea dânsului în tratamente naturiste și în ceea ce ar însemna medicina creștină. Spuneam noi de o lucrarea obștească, pentru că activitatea laboratorului de produse naturiste integrează întreaga comunitate care este una mărișoară, cam de 100 de maici și surioare”, spune măicuța Caliopia.

Toate măicuțele trudesc zilnic pentru a crea produsele Nera Plant, apreciate în întreaga țara și chiar și în străinătate. Este vorba despre siropuri, tincturi, oțeturi, ceaiuri, miere, săpunuri lichide, săpunuri solide, creme, loţiuni și alte produse de îngrijire cu proprietăți terapeutice, fabricate din plantele medicinale culese din Munții Banatului sau chiar din plantațiile înființate de măicuțe.

„Vindecarea prin plante nu este doar o practică bătrânească, unii poate ar cunoște ceea ce se numim leacurile bătrânilor, dar noi ne-a găsit firescul în această activitate, pentru că ea este prin esență călugărească. În trecut, sihaștrii călugării erau mari cunoscători ai plantelor vindecătoare și chiar slujeau bolnavilor în bolnițe, e ceea ce am putea numi forma de început a spitalelor din zilele noastre. Plantele le găsim și foarte aproape de noi, de mănăstire, însă pentru altele trebuie să călătorim mai mult. Dar, întotdeauna, am căutat să recoltăm plante din zone cât mai puțin poluate. Practic strădania asta se reflectă și la conceptul de produse bio, la care lucrăm momentan. ceea ce urmărim este nu numai să oferim suplimente sănătoase ca o marcă sau ca etichetă ci pur și simplu să fie un conținut sănătos”, spune măicuța.

La Mănăstirea Nera se produc leacuri de mai bine de 11 ani. Acestea se comercializează prin magazinul online neraplan.ro, administrat tot de măicuțe. Banii obținuți se folosesc în nevoile mănăstirii, a dezvoltării laboratoarelor, ajutorarea nevoiașilor și bolnavilor, dar și taberele organizate pentru elevi.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns