Locuri din Banat

Merită vizitat! Muzeul Cânepii din Timișoara: un tărâm al culturii și tradițiilor românești despre cânepă

Muzeul Cânepii din Timișoara aduce la viață culturile tradiționale românești de cânepă. Pe str. Capitan Damsescu nr 44, sediul PIF Timișoara, oamenii pot vizita o expoziție impresionantă de cămăși populare românești, bluze, ii și marame din cânepă, unele țesute cu fir de aur, care prezintă simboluri ale culturii românești. În plus, exponatele provin din mai multe regiuni ale țării și sunt însoțite de informații privind istoria lor.

RETIM

Colecția include și unele obiecte cu o valoare istorică și culturală deosebită, costume populare țesute de cea mai mare țesătoreasă a Banatului, Alexandrina Mioc, din Ohaba Forgaci, lucrate pentru fata preotului din satul natal și un opreg care datează din anii 1900, aparținând bunicii acesteia. De asemenea, muzeul găzduiește și o ie cu paiete de aur care a fost vedetă la Expoziția Universală de Artă de la Paris din 1937, precum și o ie a interpretei de muzică populară Mariei Lătărețu.

Fidelity by Iulius Mall

Muzeul a fost inițiat de Leontina Prodan, pentru a încerca să protejeze culturile de cânepă și a păstra memoria cânepii prin sloganul „rezistență prin cultură”.
„Acest muzeu va fi unul al viitorului cânepii, pentru că abia după ce am abandonat-o (cultura acestei plante n.red.) ne-am dat seama de puterea ei, de utilizările pe care le are”, spune Prodan. Ea adaugă că îi place să lucreze pe firul de cânepă, pentru că simte că brodează cu propriile mâini o istorie ce coboară în mileniile omenirii.

În urma cu 5 ani, Leontina s-a întors în satul natal Gâlgăul Almașului, în județul Sălaj, cu o parte din Muzeul Cânepii.

Activitatea Muzeului Cânepii din Timișoara, are continuitate și organizează șezătorile de altădată, ce includ acțiuni culturale, teatru popular, locuri unde oamenii se întâlnesc, povestesc și duc mai departe obiceiuri si tradiții.

Muzeul Cânepii este deschis pentru public și este un loc minunat pentru cei care doresc să descopere istoria culturii românești, prin intermediul exponatelor unice și ale poveștilor care le însoțesc. Acesta este un pas important în păstrarea și promovarea culturii și tradițiilor românești.

Ateliere pentru copii

Muzeul Cânepii din Timișoara este gazda unei activități interesante destinată copiilor și părinților, numită „Zâna Mărțișor – atelier de creație” coordonat de Oana Crăciunescu (Sidorof). În cadrul acestui atelier, participanții învață despre tradiția românească și despre arta și meseriile meșteșugărești, în timp ce se distrează și creează un suvenir personal.

Atelierul este organizat în incinta sediului PIF Timișoara, formator Oana Crăciunescu (Sidorof), la Muzeul Cânepii, într-o sală specială denumită „Șezătoare”. Participanții au ocazia să învețe despre istoria cânepii și să descopere procesul de la plantă la țesătură. De asemenea, află informații interesante despre portul popular, obiceiurile și tradițiile strămoșești, povești și legende.

Atelierul este creativ și interactiv, iar copiii vor fi încurajați să lucreze în echipă și să își dezvolte abilitățile meșteșugărești. Participanții vor învăța să facă noduri, să răsucească, să facă franjuri și împletituri, toate acestea fiind elemente esențiale în crearea propriului suvenir.

Această inițiativă a fost organizată de către, Oana Crăciunescu (Sidorof) promovând conceptul START – Școala Tehnică de Arte Românești Tradiționale, care își propune să promoveze arta și meseriile meșteșugărești tradiționale românești.

Atelierul „Zâna Mărțișor” este doar una dintre activitățile pe care școala le organizează pentru a aduce tradiția românească mai aproape de copii și părinți.
Programul are loc sâmbătă, 4 martie, între orele 13:00-14:30, iar intrarea este liberă. Pentru programări: tel. 0752 932 353/ 0727371 594

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns