Motorul cu aburi de la fosta mină din Anina, construit în 1911, este o bijuterie tehnologică a vremurilor sale. Fabricat de cei mai iscusiţi ingineri din Europa din piese englezeşti, motorul de peste zece tone este format din cele două pistoane și face parte din aceeași serie cu cele care au fost montate pe celebrul vas Titanic.
Deși motorul era un simbol al performanței și modernității, acesta a căzut într-un deplorabil stadiu de degradare după închiderea minei în 2007, când hoții de fier vechi au furat mai multe piese din motor. Autoritățile locale din Anina doresc acum să introducă motorul cu aburi în circuitul turistic. Anul acesta se va încheia proiectul de circa 3,5 milioane de euro prin care fosta mină din Anina va fi transformată în muzeu. Pentru reabilitarea motorului autoritățile locale se pregătesc să acceseze un nou proiect.
„Anul acesta până în decembrie, eu cred că vom termina proiectul pe care îl avem. Însă din acest proiect nu am reușit să facem tot. Mai trebui să legăm un proiect de intrare subteran și ieșire pe strada Oltului, la care deja lucrăm. Apoi, sunt anumite clădiri care n-au fost prinse în proiect, pentru că nu făceau parte din patrimoniul acesta și atunci, colateral, vine un alt proiect pe care l-am discutat cu ADR și pentru care sunt fonduri anul viitor, dar și un al treilea proiect, pe care încercăm să-l legăm fie de primul, fie de al doilea, pentru dotarea muzeului, pentru că în primul proiectul nu s-a prevăzut asta. Motorul respectiv nu va mai funcționa, dar sunt părți din el care au dispărut și va trebui să le refacem, din alte materiale, ca să fie exact așa cum era pe vremea când funcționa”, spune Daniel Danu, primarul interimar al Aninei.
Mina de la Anina a fost închisă în 2007, la un an după o explozie puternică produsă în subteran, care a dus la pierderea vieții a șapte oameni și rănirea altor cinci. Cu toate acestea, autoritățile locale sunt hotărâte să păstreze acest monument istoric și să îl aducă înapoi la viață pentru a atrage turiști și a arăta lumii cât de importantă a fost mina din Anina în trecutul industrial al României.