Locuri din Banat

Muzeu unic în România deschis de un bănățean. A strâns sute de console de jocuri şi cabinete arcade pe care le expune pentru pasionați

Un muzeu inedit există la Reșița, în cadrul Universității “Eftimie Murgu” din capitala județului Caraș-Severin. Găzduiește jocuri video de toate felurile, dintre care cel mai vechi datând din 1976. Muzeul Jocurilor Video este inițiativa reșițeanului Andrei Bălbărău, piesele expuse acoperind un interval de timp de 44 de ani din istoria jocurilor pe calculator sau televizor.

RETIM

Colecția cuprinde cabinete de tip arcade, piese care redau în detaliu cum au evoluat consolele de jocuri video, cele portabile sau fixe, precum și piese care prezintă istoria designului gamepad-urilor și cum a progresat acesta de-a lungul anilor. Totodată, sunt prezentate multe accesori care au venit de-a lungul vremurilor alături de consolele de gaming.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“Avem cabinete arcade care erau expuse în diferite zone comerciale, avem consolele de familie. Cea mai veche consolă expusă este din 1976 şi începând cu acest an avem console de familie din fiecare generaţie, până în generaţia a şaptea, adică prin 2006. Avem console portabile, avem panouri, în care prezentăm modul în care manetele, gamepad-urile au evoluat”, a declarat inițiatorul muzeului pentru Adevărul.

Andrei a amenajat inclusiv o zonă de experiențe, acolo unde vizitatorii care trec pragul micului muzeu pot testa diferite console, pentru a vedea cum funcționa sau a-și aminti de vremurile de odinioară. Există peste 100 de piese în tot muzeul, 70% fiind proprietatea pasionatului. Andrei Bălbărău spune că a început să adune jocuri video și console din 2007, dar și că nu se va opri aici cu pasiunea lui pentru acestea.

„Colecţia am adunat-o în timp, cam din 2007, fiind pasionat de lumea jocurilor video am tot adunat piese. Am câteva cabinete arcade care au fost donate şi speră să mai reuşesc să mai adun şi alte piese pe viitor. Reşiţa se poate dezvolta mai mult pe partea de muzee şi cred că putem vinde, astfel, şi partea turistică a municipiului”, a mai spus Andrei Bălbărău pentru sursa citată. 

Muzeul s-a deschis oficial în luna octombrie a anului trecut. Acesta poate fi vizitat cu programare, care poate fi discutată pe pagina de Facebook a locației.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns