Locuri din Banat

Povestea clădirii în formă de OZN, unică în țară, în care va funcţiona un muzeu inedit

foto: Art Encountersfoto: Art Encounters

Un muzeu din Banat va fi găzduit într-una dintre cele mai inedite clădiri de pe întreg teritoriul României. Este vorba despre viitorul muzeu dedicat apei, unic în țară și în Europa, pe care cei de la Aquatim vor să îl dea în folosință până în anul 2021, când Timișoara devine oficial Capitală Culturală Europeană. Muzeul va fi organizat într-o clădire în formă de OZN de la Urseni, clădire aflată acum în conservare, la fel unică în țară.

RETIM

Clădirea în formă de farfurie zburătoare este o adevărată lecție de arhitectură. Stilul folosit este cel numit secession, clădirea fiind creația arhitectului Székely László. La o simplă privire, îți dai seama imediat de ce clădirea a fost botezată “OZN” sau “farfuria zburătoare”. Clădirea în care va fi amenajat muzeul era până nu de mult cea în care era adăpostit sistemul de forare. 

Fidelity by Iulius Mall

Într-o altă clădire în care se prepara apa potabilă vor fi de asemenea amenajate săli de vizitare, iar într-o a treia, în care se adposteau anumite pompe de distribuție, va fi amenajată o altă expoziție din cadrul muzeului. În total, punctul muzeistic va dispune de trei clădiri în care vizitatorii vor putea afla totul despre istoria și importanța apei, dar și despre evoluția sistemelor de distribuție a acesteia în Timișoara și în lume.

foto: Aquatim
foto: Aquatim

Istoria uzinei Urseni

Uzina de la Urseni a fost construită într-un singur an, între 1911 și 1912. A fost pusă în funcțiune, potrivit documentelor vremii, în 1914, chiar în timpul izbucnirii Primului Război Mondial. A fost unul dintre primele sisteme centralizate de alimentare și purificare a apei din toată Europa. Stilul folosit de arhitectul Székely nu este unul ales întâmplător. 

Acesta semnifică puterea afirmării a stilului vienez expresionist, folosit des în preajma izbucnirii primului celui mai mare conflict armat al istoriei moderne. Uzina este așezată într-o oază naturală de excepție, fiind înconjurată de arbori, sălbăticie și faună. Astăzi, uzina nu mai funcționează, motiv pentru care cei de la Aquatim au și decis să o transforme într-un muzeu.

foto: Banatul Meu
foto: Banatul Meu

Muzeul din OZN

Partea bună este că cele trei clădiri care urmează să fie transformate într-un muzeu al apei sunt în stare bună și foarte bună. Astfel, acestea vor necesita doar lucrări de amenajare, nu atât de reabilitare. Proiectul a fost deja întocmit, iar acum muncitorii vor trece la execuție de îndată ce se va realiza și atribui licitația pentru lucrări.

Muzeul va adăposti expoziții despre forajele și pompele utilizate la uzina pe atunci de ultimă generație de la Urseni, precum și instalații și obiecte originale, atât cele de la Urseni, cât și unele aduse de la alte uzine. Vizitatorii vor putea admira documente vechi, hărți, cărți, fotografii și alte obiecte care vor prezenta istoria alimentării cu apă în Timișoara și întreaga zonă a Banatului.

O a patra clădire urmează să fie ridicată pentru evenimente și expoziții temporare. De-a lungul timpului, clădirea în formă de OZN a apărut în presa internațională după ce imagini preluate de pe Google Maps cu farfuria zburătoare văzută de sus a stârnit intrigi printre iubitorii de teorii ale conspirației.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns