INEDIT

Muzeul Național al Banatului prezintă Sabia Masonică de Rit Ioanit și începuturile Francmasoneriei în Banat

Reprezentanții Muzeului Național al Banatului fac o prezentare unui exponat special aflat în patrimoniul muzeului. Este vorba despre sabia francmasonică de Rit Ioanit. Aceasta datează din secolul al XIX-lea, a fost produsă în atelierele Solingen și provine din vechea colecție a Muzeului Național al Banatului.

Distractie pe patine

Încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea Francmasoneria s-a răspândit prin Imperiul Britanic în Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Spania, Italia, dar și în Imperiul Habsburgic, urmând rutele comerciale, dar dezvoltându-se și în orașele ce concentrau zonele de decizie politică. Curtea de la Viena își va extinde influența și în Banatul cucerit.

RETIM

După documentul din 7 decembrie 1717 care cuprindea instrucțiunile Camerei Aulice adresate Comisiei Bănățene de organizare minieră, Banatul devine o zonă strategică de mare importanță pentru Imperiul Habsburgic, în orașe ca Timișoara, Oravița, Reșița, Lipova, Caransebeș, Vârșeț vor începe lucrări de amenajare a habitatului, pentru utilizarea eficientă a resurselor solului și subsolului, fiind nevoie de specialiști ce sunt aduși din Imperiu, unii dintre ei francmasoni inițiați în diferite Loji. Puterea imperială, pe fondul mișcării iluministe și a reformelor lui Iosif al II-lea a încurajat apariția discretă a Lojilor masonice în orașele din cadrul Banatului istoric.

Dr. Theodora Moț, muzeograf, vorbește în clipul de mai sus despre toată această perioadă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns