Muzeul Național al Banatului prezintă Sabia Masonică de Rit Ioanit și începuturile Francmasoneriei în Banat
Reprezentanții Muzeului Național al Banatului fac o prezentare unui exponat special aflat în patrimoniul muzeului. Este vorba despre sabia francmasonică de Rit Ioanit. Aceasta datează din secolul al XIX-lea, a fost produsă în atelierele Solingen și provine din vechea colecție a Muzeului Național al Banatului.
Încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea Francmasoneria s-a răspândit prin Imperiul Britanic în Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Spania, Italia, dar și în Imperiul Habsburgic, urmând rutele comerciale, dar dezvoltându-se și în orașele ce concentrau zonele de decizie politică. Curtea de la Viena își va extinde influența și în Banatul cucerit.
După documentul din 7 decembrie 1717 care cuprindea instrucțiunile Camerei Aulice adresate Comisiei Bănățene de organizare minieră, Banatul devine o zonă strategică de mare importanță pentru Imperiul Habsburgic, în orașe ca Timișoara, Oravița, Reșița, Lipova, Caransebeș, Vârșeț vor începe lucrări de amenajare a habitatului, pentru utilizarea eficientă a resurselor solului și subsolului, fiind nevoie de specialiști ce sunt aduși din Imperiu, unii dintre ei francmasoni inițiați în diferite Loji. Puterea imperială, pe fondul mișcării iluministe și a reformelor lui Iosif al II-lea a încurajat apariția discretă a Lojilor masonice în orașele din cadrul Banatului istoric.