Oameni din Banat

Necazurile și reușitele satului din Banat care produce lubenița cea mai zemoasă și dulce din țară

Dulce. Zemoasă. Cărnoasă. Verde la exterior. Roșie la interior. Muști și gata, te-ai răcorit! Așa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte lubenița de la Gottlob, una dintre cele mai renumite soiuri de pepene verde din România. În zona de vest a țării, această lubeniță este renumită ca fiind de departe cea mai gustoasă. Ceva din solul de la Gottlob, localitate aflată nu departe de capitala Banatului, face ca pepenii să crească mari, suculenți și extrem de dulci.

RETIM

Parfumul și dulceața, acestea sunt cele două elemente care dau de gol lubenița de la Gottlob. Brandul județului, acum înregistrat la OSIM, este vândut nu doar în piețe, ci și în multe supermarketuri din Banat și din restul țării. Oamenii din Gottlob spun chiar că, atunci când li se termină pepenii, cei din Dăbuleni, concurenți direcți ai producătorilor din Gottlob, vin în Timiș să cumpere pepenii lor și să-i vândă mai departe în piețele din Oltenia.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

foto: Banatul Azi

Pepenele care a devenit brand

Cu un așa produs, era și normal ca producătorii din Gottlob să se confrunte cu produse “contrafăcute”, mulți comercianți pretinzând că vând la tarabe pepeni de la ei, însă comercializând lubenițe din import. Astfel, după ani de așteptare, a apărut brandul “Lubeniță de Gottlob”, înregistrat la OSIM, despre care toată lumea din sat vorbește cu mare drag și mândrie. 

„Am reușit să scoatem brandul de Lubeniță de Gottlob care reprezintă efortul producătorilor de lubeniță din Gottlob și Vizejdia, pentru că e și localitatea aparținătoare, și eu zic că e și brandul județului”, a declarat primarul de Gottlob, Gheorghe Nastor, pentru Opinia Timișoarei.

Lubenița este o religie la Gottlob. Un simbol. Este atât de bine întipărită în mințile tuturor în cât până și la intrarea în comună, alături de numele localității, pe pancartă este desenată o lubeniță. Cu lubenița de Gottlob nu te joci, ăsta e mesajul locuitorilor din sat. O mănânci, o adori, îți face ziua mai bună, dar nu o iei în derâdere dacă ești la rândul tău producător.

E atât de importantă pentru comunitate încât, în fiecare an, în 15 şi 16 august, la Gottlob se desfăşoară Festivalul Lubeniţei, organizat de Primărie şi Consiliul Local. Potrivit viceprimarului Cristian Cerba, în 2010, cea de-a doua ediţie a evenimentului a adunat peste 20 de expozanţi, toţi producători de pepeni din zonă şi în jur de cinci mii de vizitatori. Este singurul festival dedicat lubeniței din toată România.

foto: Timipress

Probleme în paradisul lubeniței

Pe cât de bună, pe atât de puțină a fost lubenița de Gottlob în 2019. Producătorii se plângeau anul trecut că solul a fost mai uscat ca de obicei, motiv pentru care lubenița nu s-a mai făcut într-o cantitate atât de însemnată. De la 60 de hectare pe an, în 2019 au fost cultivate doar în jur de 40 de hectare. De obicei, pepenii de la Gottlob se cultivă pe mai bine de 200 de hectare anual. 

Pepenii ajung în mai toate supermarketurile din România. Însă dacă nu e, de unde să-și plece? Mai ales că, anul trecut, lubenița avea un preț de plecare de pe câmp de doar 60 de bani. În piețe însă, se vindea la 2 sau chiar 3 lei. Producătorii spun că e greu să facă față, mai ales că anul 2020 este unul și mai secetos, iar restricțiile cauzate de pandemie le îngreunează și mai tare muncă.

Exportul de lubeniță de Gottlob este și el pus în pericol. Și în trecut, lubenița care mergea în Ungaria a fost la un moment dat refuzată, deoarece supermarketurile din țara vecină au cumpărat produs en-gross cu 4 cenți din Ucraina, față de 17 cenți per kilogram cât costa cel din Banat.

Cu multe semne de întrebare, dar cu pasiune și perseverență, producătorii din Gottlob nu se lasă. Își fac în continuare meseria cu spor și drag, iar pentru la vară, pregătesc producția de pepene dulce, zemos și parfumat. Vor găsi ei o metodă de a-l vinde fanilor lubeniței adevărate de Gottlob.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns