Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național. În acest an, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite iubitorilor de cultură, de peste 170 de muzee și case memoriale, galerii și grădini O noapte întreagă, românii de orice vârstă se vor putea bucura de intrarea liberă la sute de instituții de cultură.
Iniţiată în urmă cu 18 ani de Ministerul Culturii din Franţa, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR). La Timișoara, Muzeul Național al Banatului organizează mai multe acțiuni, cu începere de la ora 18. Iată programul evenimentelor:
𝟏𝟖:𝟎𝟎 – Deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de reenactment EYALETUL DE TIMIȘOARA (Timișoara otomană a secolelor XVI-XVIII), LOSONCZY ISTVAN (Timișoara Evului Mediu târziu), HRAFNABROETHR (Banatul medieval), PROIECTUL RĂSCOALA (Transilvania și Banatul în sec. XVIII), ASOCIATIA DE RECONSTITUIRI ISTORICE TIMIȘOARA (Timișoara habsburgică, Timișoara de după Marea Unire).
𝟏𝟗:𝟎𝟎 – Evenimente interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile de reenactment prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI.
𝟐𝟎:𝟑𝟎- Fiare din Beci – prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice. Legende ale oțelului – mânuiri și demonstrații de iscusință cu sabia.
𝟐𝟏:𝟑𝟎 – Spectacol live PEREGRINII – AMURGUL BARZILOR. Muzica vechilor menestreli, povești care s-au păstrat în cântecele de la curțile castelanilor.
𝟐𝟐:𝟎𝟎 – Teatru pirotehnic AMOR FLAMMIS – BASME DE FOC. Legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2022 la MNaB.
Noaptea Muzeelor și la Lugoj
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj are programate activități începând cu ora 14.00. Daciana Vuia, directoarea instituției, spune că pe lângă vizitarea expozițiilor muzeului, lugojeni pot participa și la tot felul de ateliere.
„De la ora 14, o să avem mai multe activități cu cei de la Artizan lugojean, e vorba despre ateliere meșteșugărești tradiționale. După care, împreună cu Asociația Mariam-Med, vor veni pentru un tur al muzeului. Pe urmă vor veni elevii de la Liceul Braniște și de la ora 19.00 organizăm vernisajul unei expoziții temporare, cu comunitatea evreiască, despre importanța evreității în Lugoj, de-a lungul timpului. Muzeul va fi deschis toată noaptea și se vor putea vizita toate expozițiile noastre „, a declarat Dacian Vuia.