Locuri din Banat

O asociație din Banat, apel la practicanții de enduro și iubitorii de natură

FOTO Sain Sara/Wild Caraș-Severin

Asociația Wild Caraș-Severin transmite un mesaj că tre toți iubitorii de natură, dar mai ales către practicanții de enduro.

Distractie pe patine

În perioada mai-iunie, au loc fătările la cervide: căprioara, cerb lopatar, cerb comun. De asemenea, au apărut deja purceii de porc mistreț. Animalele au cel mai mult nevoie de liniște!

RETIM

„În primele zile de viață, puii și vițeii sunt lăsați de către ciuteși căprioare în locruri ferite, deoarece nu pot încă fugi. Aceștia sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceștia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă, fiind astfel condamnați la o moarte sigură!
Știm că majoritatea pasionaților de enduro sunt și iubitori de natură, asa că vă rugăm sa țineți cont de următoarele recomandări: în perioada aprilie-iulie, încercați să vă stabiliți trasee care nu trec prin zonele împădurite; încercați sa slăbilti puțin acceleratia în acesta perioadă; dacă traversați zone cu pădure, circulați doar pe drumurile forestiere existente, nu vă abateți de la traseu. Animalele salbatice evita în general drumurile circulate de om; nu intrați în arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații, etc). Aceste locuri sunt adevarate oaze de liniște în perioada fătărilor, existând chiar o migrație spre aceste zone. În plus, sporturile cu motor sunt interzise în aceste zone”, arată cei de la Wild Caraș-Severin

Activiștii de mediu recomandă ca dacă gasiți pui sau viței, să îi nu atingeți și să nu le luați din locurile găsite. Nu sunt animale părăsite, nu a murit “mămica”, așa își petrec primele zile de viață, până pot fugi de prădători. Nu le atingeți, nu va faceți poze cu ele, pentru ca pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant etc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns