Oameni din Banat

O bănățeancă s-a dedicat ședințelor foto cu nou-născuți. Fotografiile sunt minunate

Imola Toda se ocupă de newborn sessions. Este un concept relativ nou în România. Această sesiune foto necesită o atitudine specială fiind una dintre cele mai sensibile ședințe foto.

RETIM

Este de fapt o sesiune foto pentru nou-născuți, a cărei realizare se face în primele 5-14 zile de viață. Adică atunci când și ca părinte ți-e teamă să îl ții în brațe. De ce atunci?

Fidelity by Iulius Mall

”Pentru că în această perioadă, nou-născutul încă își păstrează comportamentul din burtica mamei, își menține poziția fetală și are un somn foarte profund. Acest mod de înfășat îi face să se simtă bine, să își amintească de poziția din burtica mamei și să adoarmă frumos„, spune Imola.

Jumătate de zi pentru o ședință foto

O ședință durează 3-4 ore, dar poate ajunge până la 6 ore. De ce ai nevoie pentru o astfel de ședință? Pe lângă partea de tehnică, pe care trebuie să o stăpânească foarte bine, şi include aparate performante, lumini şi licenţe pentru softurile necesare, un fotograf pentru bebeluşi mai are nevoie de cunoştinţe despre psihologia copilului, despre etapele de dezvoltare ale acestuia în primul an, care sunt poziţiile sigure, dar şi despre psihologia părinţilor și chiar tehnici de prim ajutor.

Lucruri pe care le-a înțeles și le stăpânește după luni de documentare, workshopuri și conferințe.

”Am fost mereu tentată de acest gen de fotografie și urmăream de ceva ani activitatea unor fotografi internaționali din domeniu. Nu mi se părea ceva foarte greu, așa că în urmă cu vreo șase ani am încercat o ședință. Nu mi s-a părut foarte greu, am făcut cadrele, însă după ce le-am descărcat și am comparat cu fotografiile de pe net mi s-a părut dezastruos. Am renunțat atunci și a durat ceva până am avut curajul să mă apuc din nou”, povestește Imola.

De un an de când s-a specializat în astfel de fotografie Imola a învățat că, în primul rând bebelușul trebuie să se simtă în siguranță în decorul amenajat pentru ședință, un mediu cald, confortabil și bine luminat. Mai este nevoie de recuzită, hăinuțe. În aceste zile copilul tinde să-și piardă pozitia sa naturală de nou-născut, dar încă este somnoros și ușor de manevrat. Trebuie să știi cum să îl înfășezi, cum să îl ții în absolută siguranță, cum să îi ții căpșorul, dar și cum să îl liniștești.

”Când mânuța e deschisă știu că e relaxat. Dacă mânuța e strânsă în pumn, există un stres și aștept să se destindă. Uneori stau și câte 15 minute pentru a le aranja degețelele”, povestește Imola Toda.
Prin urmare, un fotograf are nevoie de flexibilitate, de libertate și, absolut, de încrederea părinților. Imola a învățat că pentru a le avea trebuie să le transmită acestora liniște și confort, Reușește să îi convingă și pe cei mai sceptici care sfârșesc prin a-i spune ”te descurci mai bine decât noi”. Ba mai mult, le dă sfaturi. Mai greu e însă cu bunicii.

”Dacă părinții, majoritatea înțeleg că știu foarte bine ce fac, bunicii sunt cei care intră în panică. Vai, cum îl înfășoară așa că nu se mai poate mișca, uite cât de chinuit e sărăcuțul! Chiar dacă nu spun nimic îi simți stresați acolo, în încăpere”, spune fotografa.

Cât de grea e o ședință foto cu nou-născuți

O sesiune foto newborn nu este niciodată ușoară pentru că fiecare copil este diferit și are nevoi diferite, mai spune fotografa. Ritmul ei se bazează pe starea nou-născutului. Imola știe că importante sunt pauzele în care bebelusul va fi hrănit, schimbat, ținut în brațe sau alintat de către părinți. Un adevărat profesionist va observa personalitatea copilului, modul în care acesta se manifesta. Știe care este lumina potrivită, ambianța, ipostaza potrivită pentru fiecare.

”Trebuie să simți fiecare copil. Să îți dai seama ce zgomot, ce sunet îi declanșează stresul sau dimpotrivă ce îl liniștește. Mi-am comandat din străinătate chiar un dispozitiv special conceput pentru liniștirea copilului și care scoate sunete albe: un sunet ca de aspirator care de fapt imită circulația sângelui auzită de bebe în burtică și bătaia de inima. Ssshhhul din opțiuni îl folosesc însă mai mult pe părinți și bunici”, spune Imola
Mai știe că trebuie să fie calmă și sigură pe ea, pentru că o stare de agitație se transmite și copilului. Nu vine cu accesorii și nu folosește parfum, copiii atât de mici pot fi sensibili la mirosuri puternice. O atenție cu totul specială este acordată recuzitei care trebuie igienizată și dezinfectată. Hăinuțele sunt speciale pentru astfel de ședințe, se spală doar manual cu detergent special.

O ședință foto nu presupune însă doar pregătirea ei și sesiunea în sine ci și prelucrarea și editarea fotografiilor. Din 500-700 de cadre rămân între 70 și 100 finale. ”Trebuie sa fac atât de multe brute mai ales dacă bebele nu doarme pentru a-l prinde în cea mai buna poziție sau pentru a prinde zâmbetul care de cele mai multe ori durează 1-2 secunde. Materialul final este livrat după aproximativ 3 săptămâni. Prelucrarea în primul rând înseamnă curățarea feței. Copiii atât de mici au de cele mai multe ori pete roșii de la naștere sau acneea bebelușului, care dispar după câteva zile de aceea și în poze sunt scoase. Efectiv prelucrarea durează cam 20 de ore cu tot cu selectatul pozelor. Fiecare fotografie este prelucrată separat” spune Imola.

Originalitatea, sensibilitatea și mai ales răbdarea sunt calități absolut necesare unui fotograf care lucrează cu copiii. Imola preferă un stil minimalist, fără foarte multă recuzită și accesorii. Îi plac prim-planurile trăsăturilor micuţe ale copilului – mâini, degetele de la picioare şi gene, pentru care și-a luat și un obiectiv special.
Cei mai mulți dintre părinți programează o nouă sesiune de la 6-8 luni, când începe să interacționeze, sau la un an. Imola își amintește de fiecare copil pe care l-a fotografiat.

”Îl recunosc pe fiecare în parte, e suficient să le văd ochii și știu cum a fost la prima ședință. Chiar și când îl văd pe unul într-o fotografie pe facebook rapid știu exact cine este.”,afirmă Imola.

Care este cea mai mare calitate a unui fotograf de nou-născuți? Răbdarea, crede ea. ”Probabil este o chestie instinctivă, maternă. De aceea cei mai mulți fotografi din domeniu sunt femei. La workshop-urile de gen proporția este de 80 la sută femei, în timp ce la celelalte e invers”, spune fotografa.
Pentru noul an își dorește un studio propriu. Știe exact cum va arăta și cum îl va decora.
”Cred că e ultimul pas. Deși mereu se mai găsește câte un gadget, câte un dispozitiv, câte un suport de lumini care necesită ”investiție imediată”. Dar dacă e studioul, promit să le las deoparte deocamdată, mai spune Imola Toda.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns