Lucrările de modernizare a Pieței 700 au scos la iveală o relicvă a Bastionului Eugeniu, care a fost demolat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai exact, este vorba despre una dintre intrările în rețeaua de tuneluri subterane ale cetății Timișoarei. Mulți timișoreni își amintesc de acest loc, unii dintre ei reușind chiar să exploreze catacombele construite de austrieci după cucerirea Banatului din mâinile otomanilor, în anii ’60-’70.
Astăzi, această intrare este astupată, însă a stat ascunsă timp de decenii printre tarabele vânzătorilor din Piața 700. De asemenea, se știe că o altă intrare în subteran se află în Parcul Botanic. Mai există și alte puncte de acces către catacombe, dar acestea sunt cunoscute doar de Armată și alte instituții de securitate, fiind considerate locuri strategice.
Există informaţii cum că tunele secrete s-ar afla în zona Bulevardului Republicii şi a Parcului Central, în zona Pieţei Timişoara 700 şi a Parcului Botanic, dar şi în spatele Hotelului Continental în Parcul Civic.
În anii ’80, mulți timișoreni au explorat catacombele și în timpul lucrărilor la pasajul subteran din Piața Operei.
Comentariile timișorenilor pe acest subiect, pe rețelele de socializare, sunt care mai de care mai interesante.
„Eu știu de un tunel care merge pe sub strada Alba-Iulia, traversează Piața Libertății și continuă pe strada Alecsandri, pe partea stângă. Se observă, la capătul străzii Alba-Iulia dinspre Libertății, că este lăsat pavajul; la fel și pe Alecsandri, de exemplu, pe colțul din Unirii, în fața clădirii unde e sediul PNL. S-a văzut și când au refăcut strada Alba-Iulia tunelul din cărămidă. Totuși, ce scop avea, dacă era doar parte a sistemului de canalizare sau era un tunel pentru a putea fugi în sau din cetate, nu știu.”
„Am văzut catacombele din spatele hotelului Continental în perioada construirii hotelului, în anii ’70.”
„Sub bulevardul Republicii știu că este un tunel. Poveștile spun că de fiecare dată când venea Nea Nicu sau se pregătea defilarea de 23 august, era verificat și securizat. Cred că, în realitate, este vorba de canalizarea orașului, un canal colector mai mare, care duce spre stația de epurare. De verificat.”
„În Parcul Botanic, un coleg de generală, acum 30 de ani, mi-a arătat niște guri de catacombe (tuneluri). Despre existența lor știau și doctorii de la Clinicile Noi. În zilele Revoluției, la un moment dat au apărut în parc niște lumini suspecte (în oraș se trăgea) și s-a concluzionat că sunt teroriști/securiști care cunoșteau acele tuneluri.”
„Am văzut cu ochii mei, în 1980, începutul tunelului ce pornea din pivnița ruinelor ce se aflau la intersecția Torontalului cu Bucovinei, unde azi se află căsoaia cu turnulețe. Era parțial surpat, dar încă se putea intra în el.”