Dionisie Linţia, părintelui ornitologiei din România. Lui i se datorează cea mai mare colecţie de păsări împăiate din ţară
Dionisie Linţia este considerat şi recunoscut ca părintele şcolii ornitologice româneşti. A fost promotorul muzeotehnicii moderne, prin crearea de diorame şi biogrupuri. A donat Muzeului Banatului cea mai mare şi mai complexă colecţie de păsări împăiate din România.
Născut în 13 august 1880, la Grădinari (judeţul Caraş Severin), Dionisie Linţia a fost una din marile personalităţi bănăţene. A fost şcolit la Şcoala Normală din Timişoara (astăzi Liceul “Carmen Sylva”), apoi a devenit învăţător.
Pe lângă profesia de bază, majoritatea timpului său l-a dedicat vânătorii, observării şi colectării păsărilor din sudul Banatului. Devine primul director al Muzeului Bănăţean din Timişoara (post ocupat în perioada 1918-1922 )
În 1932, Dionisie Linţia, numit şi “primul ornitolog al ţării”, a creat Asociaţia Bănăţeană de Protecţie a Naturei.
În 1937 a donat muzeului cea mai mare şi mai complexă colecţie de păsări împăiate din România, cunoscută astăzi sub denumirea de „Colecţia ornitologică Dionisie Linţia”. Este şi azi cea mai mare colecţie de păsări împăiate din ţară.
O colecţie similară, alcătuită tot de Dionisie Linţia, dar mai mică, se găseşte la muzeul orăşenesc din oraşul sârbesc Vârşeţ.
“Dionisie Linţia este considerat şi recunoscut ca părintele şcolii ornitologice româneşti. A fost promotorul muzeotehnicii moderne, prin crearea de diorame şi biogrupuri. A fost autorul primei sistematici a avifaunei autohtone, prin lucrarea Catalogul Sistematic al fainei Ornitologice Române, Timişoara 1944, în care din 380 de specii de păsări 60 de specii şi subspecii noi sunt descrise pentru prima dată de către el. A fost autorul lucării enciclopedice Păsările României şi Păsările din R.P.R (n.r. trei volume). A înfiinţat prima Staţiune Ornitologică din România, la Jurilovca-Timişoara şi a fost unul dintre organizatorii Primului Congres al Naturaliştilor din România, în 1928, la Cluj. A fost unul dintre întemeietorii Comisiei Monumentelor Naturii, fiind prezent la declararea primelor parcuri naţionale, Delta Dunării şi Munţii Retezat, precum şi la declararea unor rezervaţii faunistice precum Rezervaţia Ornitoligică de la Satchinez. A semnat peste 60 de lucrări ştiinţifice de specialitate”, a scris Andrei Kiss, reprezentantul Muzeulului Banatului.
Începând din anul 2004, Dionisie Linţia este cetăţean de onoare – post mortem, al Timişoari, oraş unde există şi o stradă care îi poartă numele.