Într-un colț de poveste, în județul Hunedoara, se află o grădină fascinantă. Giardini Di Zoe, din satul Banpotoc, de pe Valea Mureşului, a fost gândită și creată de italianul Giovanni Salvatelli, pentru nepoata sa, Zoe și este deja celebră.
De loc din zona Civitanova Marche, o zonă cu dealuri din centrul Italiei, Giovanni Salvatelli a fost vrăjit iremediabil de aceste meleaguri, transformând aproape patru hectare într-o atracţie turistică. Grădina a fost concepută integral după propriile planuri omului de afaceri, fără a apela la ajutor specializat.
Încă din 2003, acest loc magic a început să prindă viață, sub îndrumarea sa. Această operă de artă în natură se întinde pe o suprafață impresionantă de aproape patru hectare și continuă să se dezvolte într-un ritm alert. De curând, Giovanni Salvatelli a gândit o zonă specială pentru un alt nepot al său, Achille, care a fost transpusă în realitate sub forma unui labirint din Carpinus betulus, înconjurat de o grădină splendidă de ierburi și flori.
Începând cu anul 2018, I Giardini Di Zoe a devenit un veritabil obiectiv turistic, atrăgându-i pe vizitatori prin îmbinarea perfectă dintre splendoarea plantelor și decorațiunile aduse cu dragoste din Italia. Vase, coloane și fântâni din materiale naturale, precum travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, dar și obiecte din fontă achiziționate din anticariate și recondiționate cu migală, întregesc acest peisaj feeric.
„Avem peste 100.000 de vizitatori care vin aici anual. Alții vin pentru prima dată, însă, foarte mulți ne vizitează și a doua și a treia oară”, spune Ramona Morar, administratorul grădinii.
Bocca della Verita, de la Roma la Banpotoc
Acum grădina de la Banpotoc are o nouă atracție. Este vorba despre o copie fidelă a celebrei Bocca della Verità, de la Roma, care a fost amplasată zilele trecute pe una dintre colinele de la I Giardini de Zoe.
“Este o sculptură copie în mărime naturală după cea de la Roma. Are un diametru de 1,80 metri e dintr-un singur bloc de travertin si cântărește aproximativ 1000 kg. O avem de vreo doi ani, dar până acum nu i-am găsit locul potrivit. Vreau să vă spun că are mare succes. Din momentul în care am amplasat-o, noi nu am apucat să facem fotografii cu ea, au venit turiștii peste noi”, povestește amuzată Ramona Morar.
Sculptura originală se află în inima Romei, în Piazza della Bocca della Verità și atrage curiozitatea și interesul vizitatorilor din întreaga lume – „La Bocca della Verità” sau, în română, „Gura Adevărului” este din marmură Pavonazzetto și a fost integrat în peretele pronaosului bisericii Santa Maria in Cosmedin, pe locul vechiului Forum Boarium (piața veche de vite) din Roma.
O legendă medievală spune că orice mincinos care își pune mâna în gură va fi mușcat sau că orice om care rostește o minciună în timp ce mâna sa este în gură, va avea parte de același tratament. Această poveste misterioasă continuă să atragă mulți vizitatori curajoși care își introduc mâinile în „Gura Adevărului”.
Povestea acestei piese de artă este foarte veche, numele său fiind menționat pentru prima dată într-un document în anul 1485. Acest relief fascinant se găsește în pridvorul bisericii Santa Maria in Cosmedin încă din 1632.
Relieful masiv, cu o greutate de aproximativ 1300 kg, înfățișează o față de bărbat cu barbă, cu ochii, nasul și gura deschise, dar goale, fără conținut. De-a lungul timpului, această expresie facială a fost interpretată în diverse moduri, fie ca reprezentare a zeului Jupiter Ammon, al mării Oceanus sau a unui faun sau oracol.
Legendele care înconjoară această enigmatică sculptură sunt numeroase și variate. Se spune că ar fi fost folosită în trecut pentru a judeca fidelitatea soților și soțiilor, iar în Evul Mediu, era considerată o piatră magică ce putea dezvălui greșelile femeilor infidele.