Vila „Elisabeta” a fost construită în anul 1875, în stil eclectic, pe baza planurilor arhitectului Carl von Doderer, devenind ulterior reşedinţa de cură a împărătesei Elisabeta a Imperiului Habsburgic. Prezintă o compoziţie din volume articulate prin terasele deschise spre râul Cerna şi un turn orientat către strada Cerna. Deasupra turnului se află un lanternou conţinând un orologiu. Vila se află în administrarea autorităţilor locale.
Deși Vila Elisabeta a fost inclusă într-un proiect de consolidare și restaurare, finanțat inițial din fonduri norvegiene prin Programul RO-CULTURA, Primăria Băile Herculane a fost nevoită să renunțe la acesta din cauza cofinanțării ridicate. Un milion de euro, o sumă considerabilă, s-a dovedit a fi un obstacol major pentru administrația condusă de primarul liberal Cristian Miclău.
„Avem autorizație de construcție și proiect tehnic pentru Vila Elisabeta. Doar banii ne lipsesc. Dacă i-am avea, am începe lucrările mâine. Prin actualul Program Operațional Regional, nu se finanțează decât clădiri monument istoric de clasă A, iar Vila Elisabeta este încadrată la clasa B. Am depus documentația la Ministerul Culturii pentru a trece clădirea în clasa A și a accesa astfel fondurile necesare. Sunt convins că Ministerul va înțelege situația și ne va sprijini pentru a salva această clădire de patrimoniu”, a declarat edilul pentru expressdebanat.ro.
Este așteptat acum verdictul Ministerului Culturii, sperând că Vila Elisabeta va beneficia de sprijinul necesar pentru a-și recăpăta strălucirea și a deveni din nou o comoară culturală a stațiunii Băile Herculane.