Sunetele a două instrumente de mare valoare – o violă din 1536 și o vioară Stradivarius din 1694, se vor auzi la Sala Capitol, săptămâna aceasta. Instrumentele prind viață în cadrul recitalului dedicat memoriei violistului MARIUS NICHITEANU, marți, 5 martie 2024, de la ora 19:00.
Cei șase artiști deosebit de talentați, care se bucură de o carieră internațională impresionantă, sunt:
- LIVIU PRUNARU (care cântă la o vioară Stradivarius din 1694) – concertmaestru al faimoasei orchestre Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam;
- FLORIN PAUL – prim-concertmaestru al Orchestrei NDR Elbphilharmonie, din 1995;
- ANDRA HEESCH (care cântă la o violă de Girolamo Brensio, construită în 1536, pe care a moștenit-o de la tatăl ei, prof. MARIUS NICHITEANU) – o solistă și muzician de cameră de renume internațional în muzica clasică; a cântat în săli de concerte de renume mondial, precum Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York și Elbphilharmonie din Hamburg;
- Violoncelista ALEXANDRA GUȚU (fostă solistă a Filarmonicii Banatul Timișoara) – un artist cu importante turnee importante în Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Italia;
- violoncelistul EMANUEL SELLE – câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și membru al celebrului Trio Adorno;
- pianista LAUMA SKRIDE – deținătoare a Inelul Beethoven– 2008, renumită pentru colaborări cu orchestre importante ale lumii.
Joi, 7 martie, de la ora 19:00, la Sala Capitol, este rândul celebrei pianiste Ana Marija Markovina să urce pe scenă. Ea va susține un recital ce reunește piese excepționale de W. A. MOZART, F. CHOPIN, F. LISZT, M. P. MUSORGSKI și D. SCARLATTI.
Activitatea solistică a condus-o pe Ana Marija Markovina în peste 50 de țări, unde a concertat cu peste 60 de orchestre în săli de renume, printre care cele din Viena, Roma, Milano, Londra, Amsterdam, Luxemburg, Moscova, St. Petersburg, Kiev, Tașchent, București, Sofia, Thessalonic, Managua, San Salvador, Panama, Mexico-City, Guatemala-City, San José, Chicago, Washington DC, Tokio, Kioto, Osaka, Nagoya, Sapporo.
Studiul integral al creației unui compozitor reprezintă specialitatea Anei-Marija Markovina, ea fiind cunoscută pentru redescoperirea repertoriilor uitate și înregistrarea lor completă. Discografia pianistei este impresionantă, peste 100 de CD-uri au fost deja lansate de casele de discuri germane, numeroase fiind înregistrări în premieră mondială.
În mod deosebit, amintim o înregistrare ce a făcut furori în lumea muzicii clasice. În 2014, la aniversarea a 300 de ani a compozitorului Carl Philipp Emanuel Bach, a fost lansată integrala creației pentru pian solo, un CD-Box conținând 26 de discuri. Această înregistrare în premieră mondială a stârnit un ecou extraordinar în mass-media de specialitate din întreaga lume, fiind onorată cu numeroase premii, printre care Premiul Criticilor Muzicali Germani, „Diapason d’Or” (Franța) și nominalizarea pentru Grammy Award (SUA).
Vă invităm să petreceți Ziua Internațională a Femeii în compania muzicii alese și a invitaților noștri de seamă. Vineri, 8 martie, o vom avea alături pe oboista SIMONA SINDREȘTEAN. Câștigătoare a prestigioase premii naționale și internaționale, ocupat poziția de oboi secund (și corn englez) în Deutsches Symphonie-Orchester, Berlin, a fost oboist solo la „Helsingborgs Symfoniorkester” din Suedia și a colaborat cu „Les Dissonances”, Paris, „Konzerthausorchester”, Berlin, „Aalborg Symfoniorkester”, „Rundfunk Sinfonieorchester Berlin”, „Aarhus Symfoniorkester”, „Odense Symfoniorkester”, „Helsingborg Symfoniorkester”, „Malmö Opera”, precum și cu alte ansambluri camerale, printre care „Kirin Winds” și „Mutatis Ensemble” din Copenhaga.
Solista va interpreta Concertul pentru oboi și orchestră nr. 1, în re minor de L. A. LEBRUN, sub conducerea maestrului RUMON GAMBA.
Dirijorul britanic este membru al Academiei Regale de Muzică. Conduce în mod regualt orchestrele BBC și a avut apariții la BBC Proms cu mai multe ocazii. A colaborat, de asemenea, cu Filarmonica Rotterdam, Filarmonica din Bruxelles și Orchestra Simfonică a Galiciei, Orchestra Filarmonică din Hong Kong, orchestrele Oulu Symphony, Romanian Radio Symphony, Macedonian Philharmonic și RTE National Symphony. Considerat un susținător al muzicii noi, Gamba a dirijat mai multe lucrări de înaltă calitate în premieră, inclusiv premierele mondiale ale Two Boys de Nico Muhly la Opera Națională Engleză, Concertul de violă al lui Brett Dean, împreună cu compozitorul și Orchestra Simfonică BBC. A apărut la Festivalul Enescu 2017 cu lucrări de Sven Helbig și Rolf Martinsson.
Din programul serii fac parte și lucrările Dansurile engleze, Setul 2 de M. ARNOLD și Variațiunile Enigma de E. ELGAR. Evenimentul are loc la Sala Capitol, de la ora 19:00. Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/kxFN5